Poslije decenijskog čekanja počinje izgradnja škole na Stupu

skola stup visual2

Osnovna škola na Stupu, na Ilidži, o kojoj se priča oko dvije decenije i koja je još 2021. godine predstavljena kao jedan od najznačajnijih kapitalnih projekata opštine Ilidža, konačno je došla na realizaciju. Naime, posljednjeg dana maja, opština Ilidža je raspisala javnu nabavku za izvođača radova za izgradnju ove škole, a procijenjena vrijednost svih radova je oko 18,8 mil KM.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, ovom nabavkom su predviđeni svi radovi od rušenja mjesne zajednice sa ambulantom, gdje je predviđeno da se gradi ova osnovna škola, preko izmještanja kanalizacije, arhitektonsko-građevinskih radova, zanatskih, hidroinstalaterskih, radova na elektroinstalacijama, mašinskim, gasnim i sprinkler instalacijama, do vanjskog uređenja i saobraćaja.

Radovi, prema ovoj dokumentaciji, nisu podijeljeni na lotove, a rok za završetak je 24 mjeseca. Takođe, predviđeno je da garancija na izvedene izolaterske i krovopokrivačke radove iznosi 5 godina, a 2 godine na ostale radove, počev od dana primopredaje radova. Za robu koja se ugrađuje važiće originalna garancija proizvođača, kao i za opremu i postrojenja.

U tenderu kojim su detaljno na 327 strana opisani svi radovi, uslovi za izvođača, za izbor materijala i slično, navedeno je i da kandidati za izvođača radova moraju biti sertifikovani prema standardima ISO 9001, ISO 140001, kao i ISO 45000, koji se odnose na sistem upravljanja kvalitetom, okolišem, kao i zaštitom zdravlja i sigurnosti u radu. Takođe se traži i da materijali budu u skladu sa određenim standardima.

Svi zainteresovani ponuđači svoje prijave mogu podnijeti do 29. jula u 11:30, a tog dana, sat vremena kasnije, održat će se javno otvaranje ponuda.

Kako su opštinski čelnici rekli još prije tri godine, ova škola će po završetku biti vjerovatno najmodernija škola u Kantonu Sarajevo. Na njenom projektu je radio Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a ima će i dvoranu koja će u danima vikenda moći funkcionisati odvojeno od škole, sa kapacitetom od nekih 200 do 300 sjedećih mjesta.

Za ovaj projekat, opština Ilidža je u oktobru 2022. godine izdala građevinsku dozvolu, čime je kompletirana sva neophodna dokumentacija za početak realizacije.

Iste godine je potpisan i sporazum između Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i opštine Ilidža o realizaciji projekta izgradnje Javne ustanove Jedanaesta osnovna škola Ilidža, za koju je je tada predviđeno da će ukupno koštati oko 25 mil KM.

Tada je objašnjeno da se radi o školi koja je prijeko potrebna za stanovnike tri mjesne zajednice, pogotovo u posljednjim godinama, kada je intenzivirana gradnja novih naselja na ovom lokalitetu.

"Projekt će biti finansiran iz budžeta Ministarstva, odnosno Vlade KS i Općine Ilidža. Predviđeno je da škola ima 5.500 m2 korisne površine. Procijenjeni broj učenika je 500, a tendencija je da škola radi u jednoj smjeni. Škola će imati 12 savremenih općih kabineta, kabinete za prirodne nauke, informatičke kabinete, savremenu biblioteku i čitaonicu, školski restoran, produženi boravak, sportsku dvoranu i druge prateće sadržaje predviđene pedagoškim standardima i normativima. I kod projektovanja se posvetila posebna pažnja da ambijent bude savremen, moderan, motivirajući za učenje i podučavanje" - objasnila je tada ministrica za odgoj i obrazovanje KS, Naida Hota Muminović.

(eKapija.com)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top