Postavljanje fasade na Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina u završnoj fazi

austrijaka kuca foto centar sep 03 21 4

Općina Centar Sarajevo je obezbijedila novčana sredstva za nastavak radova na izgradnji Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina.

S obzirom da su okvirnim sporazumom ugovorena sredstva za izvođenje radova u iznosu 2.842.788 KM, te za potrebe nadzora u iznosu od 21.320 KM, a da je Općina Centar isključivi finansijer navedenih radova, izvođenje se ugovara fazno u skladu sa obezbjeđenim sredstvima.

U ovoj godini Općina Centar će za izgradnju objekta Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina utrošiti 600 hiljada KM.

Do danas je ugovoreno sedam faza realizacije u iznosu 1.852,494 KM. Realizacija svih sedam faza se bliži kraju, a u okviru kojih je urađena kompletna konstrukcija objekta sa temeljenjem, konstrukcija za podrumsku i prizemnu etažu, te čelična konstrukcija u kombinaciji sa lameliranim drvetom za sprat. Pored navedenog, izvedena je bravarija na spratu kao i staklene površine, te započeta ugradnja fasadne obloge.

Sa okončanjem radova na fasadi koje je planirano do kraja iduće sedmice, izvođač će završiti ugovorene radove.

Za iduću građevinsku sezonu ostaće da se ugovore preostale faze radova, a koje uključuju obloge zidova, podova, stropova, postrojenja i instalacija unutar objekta, te montažne pregrade kao i samo unutrašnje uređenje objekta.

Da podsjetimo, Općina Centar Sarajevo je u suradnji sa Asocijacijom arhitekata u BiH provela proceduru izbora najboljeg arhitektonskog rješenja, a nagrađeni idejni projekat je rad arhitekata Ilme i Zejda Kobilice, koji su sa svojim idejnim rješenjem pod nazivom „Brick Line“ osvojili prvo mjesto.

Objekat je koncipiran kao javni višenamjenski objekat kulturno edukativne namjene.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top