Potpisan Sporazum o rekonstrukciji devastiranog vrtića „Ciciban”

vrtic ciciban jul.2021Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, direktorica Udruženja porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“ Ines Kavalec i direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Suanita Banda potpisali su Sporazum o poslovnoj saradnji u cilju rekonstrukcije devastiranog vrtića „Ciciban u okviru kojeg je predviđena uspostava Edukativnog dnevnog centra za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju.

Sporazumom se, između ostalog regulišu međusobni odnosi na realizaciji projekta rekonstrukcije, finansiranja, ustupanja, opremanja i korištenja objekta vrtića „Ciciban“ koji je u ruševnom stanju u ulici Kemala Kapetanovića bb sa upisanim pravom raspolaganja JU „Djeca Sarajeva”.

Načelnik Tanović je podsjetio da je Općina Novo Sarajevo od početka uključena u sve aktivnosti realizacije ovog projekta. „Ispoštovane su sve predviđene procedure i dalje ostajemo na raspolaganju za provođenje daljih aktivnosti na naše zadovoljstvo i na zadovoljstvo krajnjih korisnika objekta“, istakao je općinski načelnik

Realizacija projekta buduće uspostave „Edukativnog Dnevnog centra“ implementirati će se uz podršku Općine Novo Sarajevo, međunarodne organizacije i Vlade Kantona Sarajevo.

„Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je imalo ulogu da iskordinira sve adrese koje su relevantne u postupku zaključivanja ovog Sporazuma, potom su Vlada i Skupština Kantona Sarajevo dali saglasnost da se potpiše ovakav jedan Sporazum, a Udruženje „Dajte nam šansu” se obavezalo da će preuzeti aktivnosti na rekonstrukciji ovog objekta'', naglasila je ministrica Naida Hota Muminović.

„Nakon dugo vremena došli smo do toga da će Kanton Sarajevo dobiti prvi Edukativni dnevni centar za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju, kao i za onu djecu koja su godinama na čekanju. Okvirno je planirano da u kvadraturi objekta može da boravi 30 djece od predškolskog uzrasta do onih koji su napunili 18 godina, kao i ona djece koja trebaju cjelodnevni boravak i dodatnu stručnu podršku. Očekujemo da će se objekat koji će biti izgrađen od prirodnih materijala i biti ogledni za kompletnu regiju moći koristiti već krajem 2022. godine“, kazala je Ines Kavalec iz Udruženja “Dajte nam šansu”.

Direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Suanita Banda naglasila je da ova ustanova ustupa vrtić „Ciciban“ Udruženju „Dajte nam šansu“ na neodređeni vremenski period u svrhu zbrinjavanja djece i odraslih osoba s poteškoćama u razvoju.

U Edukativnom dnevnom centru će djeca sa poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji imati svu potrebnu pomoć i podršku.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top