Radovi na izgradnji Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina se odvijaju planiranom dinamikom

01 austrijska kuca opstina centar jul 28 20

Danas je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa svojim saradnicima, obišao gradilište gdje je u toku izgradnja objekta u kojem će biti smještena Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina, u parku Kemal Monteno na lokaciji nekadašnje Austrijske kuće.

Do sada je Općina Centar iz svog budžeta za realizaciju ovog projekta izdvojila 798.730 KM.

O dosadašnjoj dinamici radova, koji su započeli krajem februara ove godine, govorio je direktor firme „Džekos“ d.o.o. Sarajevo Rifat Mahmutović.

"Do sada smo uspjeli završiti sa izgradnjom betonske konstrukcije objekta i u toku su završni radovi na izgradnji betonske ploče lift kućice, radovi na demontaži oplate, izrada hidroizolacije na svjetlarnicima, te priprema za završne zemljane radove oko objekta. U međuvremenu smo ugovorili izradu čelične i drvene konstrukcije sa firmom „Krivaja„ iz Zavidovića te očekujemo da će dio stubova do kraja ovog mjeseca biti završen", objasnio je Mahmutović.

Idejni projekat koji je bio osnova za objekat Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina je rad arhitekata Ilme i Zejda Kobilice, koji su sa svojim idejnim rješenjem pod nazivom „Brick Line“ osvojili prvo mjesto na objavljenom konkursu za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje „Austrijske kuće“. Prethodno su načelnik Ajnadžić i direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić potpisali Ugovor o osnivanju prava građenja u korist Općine Centar u svrhu izgradnje (rekonstrukcije) objekta nekadašnje Austrijske kuće. Ovim dokumentom je Zavod za izgradnju KS, kao vlasnik i posjednik zemljišta i devastiranog objekta Austrijske kuće, prenio prava građenja na Općinu Centar.

"Zadovoljan sam dosadašnjim tokom radova i naravno Općina Centar će nastaviti sa finansijskom podrškom ovog veoma značajnog projekta, za koji imamo ambiciju da bude okončan do kraja ove kalendarske godine. Naredni korak je da krenemo sa izradom idejnog projekta vanjskog uređenja oko objekta što predstavlja jako bitan segment. Ovdje treba da dominira prostor uređenog zelenila i mobilijara za djecu, klupe za odmor te razni sadržaji. Također u blizini ovog objekta planiramo postaviti bistu posvećenu našem Kemalu Montenu. Po okončanju ovog projekta objekat će preuzeti na upravljanje Javna ustanova „Centar za kulturu i mlade Općine Centar“ gdje će svoju kancelariju imati i Vijeće za nacionalne manjine BiH", izjavio je Ajnadžić.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top