Smještaj pritvorenika u KPZ Igman i dalje na čekanju

KPZ Igman visualOd početka izgradnje jedne od najvećih pritvorskih jedinica na Balkanu prošlo je više od tri godine, ali još nije poznato kada će primiti prve stanare, odnosno osuđenike i pritvorenike. Sve je i dalje na čekanju.

Moderni kompleks, kapaciteta gotovo 300 mjesta, zahtijeva dodatna ulaganja, kazao je direktor KPZ-a Sarajevo Munib Isaković, koji je ovu dužnost preuzeo u septembru prošle godine.

"Vlada FBiH je u novom budžetu planirala tri miliona maraka za KPZ Sarajevo. Ta sredstva ćemo utrošiti upravo u uspostavljanje zatvora na Igmanu", kaže Isaković.

Nakon gradnje objekata za smještaj pritvorenika nedavno je asfaltirana unutrašnja cestovna infrastruktura, poduzete su i aktivnosti za kupovinu zemljišta, jer je rezervoar za vodu izgrađen na privatnim parcelama, a u toku je i proces dobivanja dozvole za puštanje u rad nove trafostanice.

"Krajem aprila očekujemo isporuku kreveta za objekt B, a trebamo realizirati i nabavku opreme za upravnu zgradu KPZ-a. Od ova tri miliona KM iz budžeta FBiH planiramo nabavku termobloka za grijanje, opreme za kuhinju i servisa za održavanje kompleksa, te okolišno uređenje kompleksa s ulaznom kapijom", ističe Isaković.

Na osnovu sporazuma o premještaju, do momenta dok KPZ Igman ne bude u funkciji 17 zatvorskih stražara iz KPZ-a Sarajevo angažirano je u KPZ-u Zenica, a Isaković kaže da je od Ministarstva pravde i Vlade FBiH zatražena saglasnost, uz planiranje sredstava za 37 novih uposlenika, koji će biti neophodni.

U izgradnju kompleksa na Igmanu Delegacija EU do sada je uložila 4,6 miliona eura, dok je Vlada FBiH, s ovogodišnja tri, izdvojila ukupno 8,7 miliona KM.

Sve procjene kada će prvi pritvorenici biti smješteni na Igman nezahvalne su zbog procedura javnih nabavki.

"To je naš interes, pogotovo što smo privremeno izmješteni u hotel „Valter“, koji ne zadovoljava ni minimum sigurnosnih uvjeta za rad Uprave i administracije KPZ-a, kada je u pitanju personalna, fizička, informatička, kao i sigurnost dokumenata", kaže Isaković.

KPZ-a Sarajevo će nastojati da objekt B, s 45 ćelija, bude prilagođen i izdržavanju kazne za osuđene osobe.

(Avaz/sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top