Travnik uskoro dobija trg književnosti u čast četiri velikana

01 idejno rjesenje trga knjizevnosti travnik

S ciljem promocije i prezentacije travničke književne scene kako građanima, tako i turistima, Travnik će dobiti Trg književnosti.

Ivo Andrić, Abdulvehab Ilhamija, Skender Kulenović i Zulfikar Zuko-Džumhur u Travniku bi uskoro mogli dobiti svoj park koji će podsjećati sve posjetioce na njihov lik i djelo. Četiri okrugle klupe bit će namijenjene ovim cijenjenim književnicima u BiH, a uz klupe će biti postavljene i njihove biografije.

Biblioteka na otvorenom s pozornicom te dijelovi sa zelenom i vodenom površinom bit će sastavni dio parka koji će biti smješten na lokalitetu Bagat - Gradska biblioteka Travnik u centru grada.

Voditeljica Turističkog informativnog centra Travnik i glasnogovornica Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Aldijana Dizdar za Klix.ba je kazala da je Travnik grad koji je prepoznatljiv po mnogočemu, a između ostalog i što je bio inspiracija brojnim piscima.

“Budući da je oduvijek bio inspiracija brojnim piscima, pjesnicima i putopiscima koji su ga proslavili u svojim djelima, ovo je prilika da se na svojevrstan i simboličan način ukaže na znamenitu i raskošnu književnu baštinu koju Travnik danas ima", kazal je Dizdar te dodala:

"Također, ovaj trg će zasigurno u budućnosti biti omiljeno i centralno mjesto okupljanja domaćih, ali i stranih književnika i posjetitelja, a sami ambijent uz četiri slavne klube za četvoricu bh. književnih velikana, biblioteku na otvorenom, dio sa zelenim i vodenim površinama i integrisanu govornicu će svakako uveliko doprinijeti turističkoj ponudi grada Travnika."

Kako Klix.ba saznaje komisija je prije 20 dana uradila reviziju glavnog projekta te će moguće sugestije na izmjeni projekta uzeti u obzir. Međutim, rokovi za početak gradnje parka još uvijek nisu odlučeni, a park bi trebala graditi Općina Travnik i Zavičajni muzej Travnik.

(Klix.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top