U Kantonu Sarajevo trenutno aktivno oko 50 gradilišta

dzemala bijedica 6.jul.2020Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem i Direktor direkcije za puteve KS Selmir Kovač obišli su danas nekoliko aktivnih gradilišta na području Kantona. Oko 50 aktivnih gradilišta i realizacija kapitalnih infrastrukturnih projekata od javnog interesa za život građana, pokazatelj su opredijeljenosti Vlade KS i Ministarstva saobraćaja KS na poboljšanju saobraćajne infrastrukture.

Kako je prošle sedmice najavljeno, okončano je rušenje "druge kuće" u ulici Halida Kajtaza na prvoj dionici Prve transverzale. Ekipe KJKP Rad su tokom vikenda uklonile posljednji objekt koji se nalazi uz raskrsnicu kod Američke ambasade, čime se stvaraju uslovi za skori početak radova na dionici od Mašinske škole do ulice Braće Begić.

U toku su radovi na regionalnoj cesti Dariva - Hreša u dužini 450 metara. Radovi u vrijednosti 320.000 KM podrazumijevaju kompletnu rekonstrukciju, proširenje saobraćajnice, izgradnju novih slivnika za oborinske vode, te horizontalnu i vertikalnu signalizaciju. Završena je sanacija dijela ulice Safeta Hadžića u dužini od 715 metara. Vrijednost radova iznosila je 220.000 KM.

Sanacija dijela ulice Srđana Aleksića ukupne dužine 220 metara je također u toku. S obzirom na to da je na spoju sa ulicom Džemala Bijedića planiran kružni tok, direktor Kovač ističe da se neće raditi sanacija kompletne ulice, nego će se uklopiti sa projektom rekonstrukcije ulice Džemala Bijedića.Procijenjena vrijednost radova iznosi oko 200.000 KM.

"Kada je u pitanju ulica Džemala Bijedića, u toku je rekonstrukcija i proširenje, po dvije trake, u dužini od 950 metara, od Devete do sedme transverzale. Vrijednost radova na ovoj dionici oko dva miliona KM, a ukupna vrijednost projekta proširenja u dužini od 2,3 kilometra iznosi 6,5 miliona KM", rekao je Kovač.

U toku je i realizacija velikog broja projekata na području općine Vogošća. U društvu načelnika Edina Smajića, ministar Kalem i direktor Kovač obišli su radove na rekonstrukciji dijela Ulice Vogošćanskih odreda u ukupnoj dužini 450 metara. Kako je istakao ministar Kalem, osim moderne saobraćajnice, građani će dobiti i uređene prilaze zgradama. Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 325.000 KM. Procijenjena vrijednost radova u ulici Skendera Kulenovića takođe u Općini Vogošća, u dužini od 280 metara, iznosi 365.000 KM. Osim kompletne rekonstrukcije, radovi podrazumijevaju i proširenje površine za parking te izgradnju pješačkih staza.

Konačno, okončani su radovi u dijelu ulice Muje Šejte u dužini od 1.300 metara. Ukupna vrijednost radova iznosi oko milion KM, od čega je Direkcija za puteve izdvojila 580.000 KM, dok je ostatak obezbijeđen sredstvima Općine Vogošća.

I u narednom periodu, kako je najavljeno, nastavit će se s rekonstrukcijom i izgradnjom saobraćajnica u Kantonu Sarajevu.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top