U toku završni radovi i opremanje vrtića "Vjeverica"

vrtic vjeverica feb.2021Vrtić “Vjeverica” jedan od najvećih u Kantonu Sarajevo, koji je tokom agresije na našu zemlju u potpunosti devastiran, uskoro će otvoriti svoja vrata za boravak mališana.

Ovaj objekat predškolskog obrazovanja, dobio je potpuno novi izgled, nakno što su završeni kompletni fasaderski radovi, a u toku su završni unutrašnji radovi i opremanje vrtića, potvrdio nam je Mensur Neradin, šef gradilišta firme Ingra d.o.o.

Vrtića „Vjeverica“ nalazi se u A fazi Alipašinog Polja, namjenski je izgrađen za potrebe predškolskog odgoja, te je u tu svrhu korišten do agresije na RBiH. Drugi je po veličini objekat za predškolski odgoj i obrazovanje na području Novog Grada, ukupne površine oko 1.500 metara kvadratnih. Objekat je na dva sprata i u njemu će moći boraviti oko 300 djece, ima prostorije za devet odgojnih grupa, od kojih su dvije za jaslice.

Nalazi se u zelenoj oazi, izdvojen od gradske gužve i saobraćaja, a ima i vlastito dvorište u sklopu kojeg će biti izgrađena dječija igrališta i parkovski sadržaji, gdje će djevojčice i dječaci moći uživati. Njegovo stavljanje u funkciju uveliko će olakšati svakodnevni život stanovnicima jednog od najvećih novogradskih naselja koje nije imalo vrtić.

Pored vrtića, u sklopu objekta nalazit će se i prostorije Centra za zdravo starenje na površini od oko 300 metara kvadratnih, a koji je posebno odvojena građevinska i tehnološka cjelina, koja će također imati vlastiti dio uređenog vanjskog prostora sa mobilijarom za boravak i druženje osoba treće životne dobi.

Projekat rekonstrukcije objekta pokrenula je Općina Novi Grad 2013. godine, kada je zamijenjen krov, a objekat zatvoren i zaštićen od daljeg propadanja, provela je proceduru projektovanja i odabira izvođača radova sa kojim je potpisala ugovor u vrijednosti od 1,9 miliona KM.

Skupština KS u decembru 2016. godine, odbila je prijedlog Općine Novi Grad o zajedničkoj rekonstrukciji objekta, te je Općina 2019. godine samostalno, i uz saglasnost Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ pokrenula sve aktivnosti na rekonstrukciji objekta.

Ukupna vrijednost radova koje zajednički finansiraju Općina Novi Grad i Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS iznosi oko 2,2 miliona KM.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top