Uskoro kreće sanacija Trga oslobođenja - Alija Izetbegović

trg oslobodjenja alija izetbegovic 3DSanaciju platoa Trga oslobođenja - Alija Izetbegović finansiraće Općina Fatih iz Turske. Potvrđeno je ovo prilikom posjete delegacije Općine Fatih načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću koju su činili načelnik Mehmet Ergün Turan, njegov zamjenik Mehmet Özçelik, Bahadır Yasik, član uprave Privredne komore Istanbula (ITO) i Zeki Akbal, član odbora Privredne komore Istanbula.

Kako je kazao načelnik Hadžibajrić, biće saniran plato Trga oslobođenja - Alija Izetbegović, uz zadržavanje zelenih površina, ali i ostalih sadržaja kao što su spomen-obilježje, biste bh. književnika, šahovskog platoa i drugo.

''Potpuna rekonstrukcija trga bila je planirana prije pet, šest godina, ali iz objektivnih razloga nije realizovana jer je bila planirana podzemna garaža'', rekao je Hadžibajrić.

S obzirom na to da Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ove godine nije podržala projekat koji je uključivao izgradnju podzemne garaže, odlučili smo se za drugu opciju, a to je sanacija postojećeg trga, pojasnio je načelnik Hadžibajrić i zahvalio pobratimskoj Općini Fatih.

Načelnik Općine Fatih Istanbul Mehmet Ergün Turan kazao je da su Stari Grad i Fatih dvije vrlo slične općine.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top