Vlada KS i Opština Centar će zajednički realizovati dio kapitalnih projekata

razigrani dani jan 2019

U prostorijama Općine Centar načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je održao sastanak sa kantonalnim premijerom Edinom Fortom. Na sastanku, kojem je prisustvovao i direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić, razgovarano je o kapitalnim projektima koji zahtijevaju zajednička ulaganja ove lokalne zajednice i Kantona Sarajevo.

"Mi smo u poodmakloj fazi realizacije nekoliko kapitalnih projekata od kojih će koristi imati, ne samo građani općine Centar, nego i kantona i države. Jedan od velikih projekata je modernizacija stadiona na Koševu gdje provodimo proceduru izmjena i dopuna planske dokumentacije. Zatim, u toku je izgradnja objekta obdaništa Razigrani dani gdje će biti smješten i Centar za zdravo starenje, kao i objekta osnovne škole na Šipu. Od Vlade KS putem resornih ministarstava očekujemo pomoć za nastavak realizacije ova dva projekta. Pored navedenog, tokom ove godine vlastitim sredstvima, u parku preko puta Druge gimnazije, planiramo započeti izgradnju novog objekta u kojem će biti smještena Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina. Obnova Kranjčevićeve ulice također je prioritet. KJKP „Vodovod i kanalizacija“ u ovoj ulici treba obnoviti svoje podzemne instalacije prije polaganja asfalta i tu nam je potrebna pomoć kantonalne Vlade. Bez zamjene podzemnih instalacija ovaj projekat bi unaprijed bio osuđen na propast. Također, od Zavoda za izgradnju KS očekujemo da za potrebe izgradnje IT parka na Šipu napravi pristupnu putnu komunikaciju", objasnio je Ajnadžić koji je dodao da je Općina Centar kao prva jedinica lokalne samouprave krenula sa formiranjem katastra zelenih površina i drveća na svom području s ciljem obnove i zaštite zelenih površina, gdje je prioritet uređenje novog parka na Betaniji površine od oko 40 hektara za šta je u općinskom budžetu planirano 500.000 KM.

Premijer Forto je ovom prilikom kazao da je Vlada KS svakako zainteresovana za realizaciju navedenih projekata koji su od interesa za građane.

"Na posljednjoj sjednici Vlade KS smo raspravljali o popisu sredstava gdje je utvrđeno da iz budžeta iz prošle godine nije utrošeno oko 70 miliona KM od čega je 16 miliona KM sredstava kojima raspolaže Direkcija za puteve KS. Stoga smo odlučili da prvo krenemo u realizaciju projekata za koje su ispunjeni svi uslovi poput izgradnje nulte transverzale. Planiramo ubrzati procedure za određene projekte koje možemo realizovati u saradnji sa Općinom Centar. Namjeravamo i putem međunarodnih razvojnih agencija obezbijediti finansijska sredstva za realizaciju kapitalnih projekata, što može iznositi do 30 posto od njihove ukupne vrijednosti. Ponudit ćemo i Općini Centar da se uključi u ovakve projekte. I rebalansom kantonalnog budžeta ćemo nastojati da obezbijedimo određena sredstva za neke od navedenih projekata", objasnio je Forto.

Sastanku su također prisustvovali Jasna Beba, sekretar Općine Centar, savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić i Bećir Sirovina, te pomoćnici načelnika Samir Šehović i Amela Landžo.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top