Za obnovu tvrđave herceg Stjepana 780 hiljada KM

ljubuski tvrdjava herceg stjepana 3DGrad Ljubuški nastavlja s očuvanjem svoje kulturno-historijske baštine i obnovom tvrđave herceg Stjepana.

Nakon što je nedavno završena prva faza radova koja je rezultirala obnovom istočnog obrambenog bedema, a čemu su prethodila provedena arheološka iskopavanja, u Gradskoj upravi Grada Ljubuški u četvrtak je upriličeno potpisivanje ugovora “Rekonstrukcija i konzervacija starog grada Ljubuški i rekonstrukcija bočnog zida na ljubuškoj tvrđavi“ u okviru projekta HERITAGE REVIVED.

Ugovor vrijedan 780.692,90 KM potpisali su gradonačelnik Vedran Markotić i direktor firme Građevinar Fajić d.o.o Mostar Ekrem Maksumić.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, dopredsjednik Vlade Zapadnohercegovačkog Kantona i ministar finansija Toni Kraljević, ministar MUP-a ZHK David Grbavac, predsjednik Skupštine Zapadnohercegovačkog Kantona Ivan Jelčić, direktor Razvojne agencije ZHK HERAG Rade Luburić i v.d. direktora JP Parkovi d.o.o. Ljubuški Nikica Vučić.

Iz firme izvođača radova imaju iskustva sa konzervacijom i obnovom kulturnih spomenika i starih građevina, a uspješno su završili i prvu fazu obnove tvrđave herceg Stjepana

''Projekat je prilično zahtjevan. Međutim, ukoliko ostali sudionici budu na nivou kao što ćemo biti mi, onda možemo poručiti da ćemo ovaj posao završiti dobro, kvalitetno i na vrijeme ako budemo imali sreću s vremenom i nekim drugim okolnostima'', kazao je direktor firme Građevinar Fajić d.o.o Mostar Ekrem Maksumić.

Sigurnost za posjetitelje

Gradonačelnik Vedran Markotić u izjavi za medije osvrnuo se na projekat i dosadašnje radove na obnovi srednjovjekovne tvrđave, kao i značaju projekta za Ljubuški.

''Prošle godine smo radili bedem na tvrđavi koji je bio u najkritičnijem stanju, a današnjim potpisom ugovora, čija je vrijednost puno veća, radimo središnji dio tvrđave, odnosno obnovu kule Herceguše i branič kule, koji bi za 12 mjeseci trebao zasjati u punom sjaju. Mislim da je to za Ljubuški velika stvar'', istaknuo je.

Realizacijom ovog projekta bit će proširena turistička ponuda, što će doprinijeti razvoju turizma, a time i otvaranju novih radnih mjesta.

''Dosad nismo bili u mogućnosti da možemo tvrđavu turistički valorizirati, nismo mogli tu dovoditi posjetitelje, jer je njihova sigurnost bila ugrožena baš zbog tog središnjeg dijela koji je u dosta lošem stanju. Obnovom tog dijela tvrđava će biti sigurna za turiste i naše stanovnike'', zaključio je gradonačelnik Markotić.

Širenje turističke ponude

Glavni cilj projekta „Očuvanje, valorizacija i promocija kulturne baštine na periferiji urbanih područja - HERITAGE REVIVED“ je diverzificirati i promovisati kulturnu turističku ponudu historijskih gradova zajedničkom izgradnjom kapaciteta u upravljanju kulturom i turizmu iskustva, novim i poboljšanim turističkim objektima i turističkoj infrastrukturi.

Nositelj projekta vrijednog 1.965.441,19 eura je JU Razvojna agencija Zapadnohercegovačkog Kantona HERAG, a partneri na projektu su Grad Ljubuški (BIH), Grad Solin (HR), Županijska uprava za ceste Split (HR) i Općina Ulcinj (MNG)

''Ovo potpisivanje ugovora je jedna od aktivnosti projekta. Drugi dio aktivnosti odnosit će se na izgradnju vojnog rimskog logora na Gračinama gdje ćemo izgraditi posjetiteljski centar. Ove dvije aktivnosti su u vrijednosti oko 1,1 milion eura. Mislimo da kad se i ovaj projekt završi da će posjetitelji imati šta i vidjeti kroz ove starine'', rekao je direktor HERAG-a Radoslav Luburić.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top