Završen je idejni projekat rekonstrukcije Astronomskog opservatorija na Trebeviću

astronomski opservatorij grad sarajevo visual 1

Sarajevska gradonačelnica Benjamina Karića oglasila se na svom Facebook profilu poručivši da je završen idejni projekat rekonstrukcije Astronomskog opservatorija na Trebeviću.

"Završen je idejni projekat rekonstrukcije Astronomskog opservatorija na Trebeviću. Elaborat o opravdanosti investicije je pokazao da je projekat vrijedan ulaganja javnog novca i da predstavlja perspektivan naučni i turistički potencijal. Revitaliziramo i vraćamo Opservatorij našim sugrađanima!", napisala je Karić.

Bosna i Hercegovina još nema vlastiti astronomski opservatoriji, a mogućnost da se nešto promjeni po ovom pitanju i da naša zemlja ima iole kvalitetan pristup nebeskim prostranstvima, nakon ove informacije gradonačelnice, ulijeva nadu.

Od završetka agresije na BiH, brojni prije svega gradski zvaničnici su gotovo pa tradicionalno spominjali obnovu Trebevićke opservatorije. Međutim, prve značajnije aktivnosti pokrenute su 2021. godine pa je tako ponovno zaživjela ideja o obnovi opservatorije. Najnovije fotografije idejnog projekta rekonstrukcije tome idu u prilog.

astronomski opservatorij grad sarajevo visual 3

Opservatorij bi mogao postati popularna turistička atrakcija, što bi imalo pozitivan utjecaj na lokalnu ekonomiju. Izgradnja bi zasigurno pridonijela mnogo našoj zemlji i mogla bi imati značajan utjecaj na razvoj zemlje u različitim oblastima.

(klix.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top