Zbog nedovoljnog broja aplikanata kasni izgradnja Univerzitetske biblioteke

univerzitetska biblioteka sarajevo07

Univerzitet u Sarajevo objavio je ponovo poziv za pretkvalifikacije za izvođenje radova na izgradnji i opremanju Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, saznaje Akta.ba.

Ovo je četvrti poziv za pretkvalifikacije, a pozivi se uglavnom ponavljaju zbog nedovoljnog broja pristiglih aplikacija i nemogućnosti da se formira "kratka lista".

"Jedini razlog za produženje procedure je nedovoljan broj samih aplikanata. Aplikanti su dužni obrazovati saudijsko-bosanskohercegovački konzorcij po zahtjevu Saudijskog fonda za razvoj, koji će u konačnici donijeti odluku kako je i definisano potpisanim Memorandumom o razumijevanju", rečeno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.

Inače, izgradnja Univerzitetska biblioteke dogovorena je još u maju 2016. godine i njena izgradnja je trebala početi u junu 2019. godine.

"U maju 2016. godine potpisan je Memorandum o razumijevanju za Projekat izgradnje i opremanja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, finansiran grantom Saudijskog fonda za razvoj, što podrazumijeva i sve predradnje tj. izradu izvedbenog projekta, reviziju izvedbenog projekta, kao i ostale predradnje na obezbjeđivanju uslova za započinjanje radova na izgradnji objekta Biblioteke Univerziteta u Sarajevu", navode iz UNSA-e.

Na pitanje da li postoji rok do kada se izvođač mora izabrati, navode da je Saudijski fond za razvoj je po zahtjevu Univerziteta u Sarajevu produžio vremenski rok granta do kraja 2022. godine.

"To je vremenski okvir koji diktira sve sljedeće korake na projektu izgradnje i opremanja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu", kažu iz UNSA-e.

Kako nam je rečeno, naredni koraci u realizaciji projekta su završetak izvedbenog projekta, a nakon dostavljenog finalnog izvještaja revizije, i raspisivanje tendera za izvođača radova izgradnje i opremanja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu nakon procedure predkvalifikacija.

Također, potrebno je srušiti objekat broj 36 u krugu Kampusa Univerziteta u Sarajevu i izmjestiti toplovod koji od kotlovnice u Kampusu vodi do zgrade Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Podsjetimo, Univerzitetska biblioteka BiH nalazit će se u Kampusu Univerziteta u Sarajevu i bit će prvi novoizgrađeni objekt na ovoj lokaciji. Izgradnju biblioteke finansirat će Saudijski fond za razvoj sa 17 miliona dolara i država BiH i Kanton Sarajevo sa 4 miliona dolara.

Prostirat će se na 15.000 kvadratnih metara, a u prvoj će fazi biti izgrađeno i opremljeno oko 11.000 kvadratnih metara, dok bi oko 4.000 kvadratnih metara prostora predviđenog za depo knjiga bilo izgrađeno, ali ne odmah i opremljeno. Studentima će biti dostupno oko 50 hiljada knjiga različitog karaktera u slobodnom pristupu, dok će ih u skladištu biti oko 275 hiljada. Na raspolaganju će također biti 560 mjesta za čitanje, kao i 250 mjesta za rad na računaru.

Iako će Univerzitetska biblioteka biti najviše univerzitetska, ona će biti dostupna i javnosti, te će je moći koristiti građani Sarajeva i cijele BiH.

Prema ranijim procjenana, gradnja zgrade Biblioteke trajat će najmanje dvije godine.

(Akta.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top