Dekanter Vinoteka - enterijer

Projekat Dekanter Vinoteka - enterijer
Investitor  
Projektant Amir Vuk - Zec d.i.a.
Nadzor  
Izvođač  
Lokacija Radićeva ulica
Površina  
Početak radova 2010.
Završetak radova 2011.
Vrijednost projekta  
Kontakt  

Bosnian Flag

Obično ime koje damo objektu određuje karakter objektu koji dizajniramo. Dekanter – riječ francuskog porijekla znači doslovno preliti – presuti.

Sadašnja nedefinisanost urbaniteta Radićeve ulice koja je novi hot-spot izlaska u Sarajevu je nametao potrebu za ovom vrstom sadržaja.

Enterijer je mali urbanizam – Urbanizam je veliki enterijer.

Da se ovako razmišljalo prostor Radićeve i novog mosta bi bio ponos opštine Centar. Svoje mišljenje smo izrazili u konkursnom radu još 2002. godine.

Rastuća kultura vina, potrebe grada i godine u koje ulaze prve generacije kafića uslovile su odnos do ovog prostora. Svaki prostor nosi svoj „SPIRIT“. Dužnost arhitekte je da mu otvari tu duhovnost. Po reakciji i odnosu onih koji ga konzumiraju to je novo kultno mjesto u Sarajevu. Mjesto koje Sarajevo povezuje sa svijetom.

Pored arhitekonike (i malog urbanizma) prostor je artistički tretiran da stvori uslov hedonističkog odnosa do uživanja u vinu. Materijali – naši glumci upravo nose dramatiku ovog scenarija. Zahrđalo željezo, blisko vinu, drveni podovi, zidovi obuhvaćeni željeznim žicama poput ODRINE na stropu, diskretno svjetlo su teatar u kojem se odvija jedan novi svijet Sarajeva.

Prostor je možda nastavak Vinoteke, ali prije svega je refleksija na potrebe Sarajeva. Sarajevo je uvijek prednjačilo u regiji sa ovakvim tipom socijalno – kulturološkim pomacima u tretmanu naših javnih prostora, konkretno kafana... Sjetimo se ZVONA, RS-Restorana Sarajevo, Mirisa Dunja, Starog Sata...

Stvorili smo još jednom NOVU NAVIKU – Sarajlijama i gostima ovog grada. Ovo je recept koji se može multiplicirati...

Trenutno ne postoji video zapis za ovaj projekat...
 

foto: Anida K.

 

Top