×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vuksac11/public_html/images/stories/infrastruktura/tunel_vijenac/visual
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/infrastruktura/tunel_vijenac/visual

Tunel Vijenac / 1. Mart

Projekat Tunel Vijenac / 1. Mart
Investitor JP Autoceste FBiH
Projektant  
Nadzor  
Izvođač SCT, Primorje, Euro-Asfalt, Hidrogradnja, ŽGP, GP Put
Podizvođač  
Lokacija Bilješevo - Gorica
Dužina 2.964m
Početak radova Septembar 2010.
Završetak radova 2014.
Vrijednost projekta 62.081.529,52 EUR
Kontakt http://jpautoceste.ba

{gallery}infrastruktura/tunel_vijenac/visual{/gallery}

Bosnian Flag

Tunel Vijenac je do sada najveci infrastrukturni objekat u Bosni i Hercegovini. Ukupna dužina tunela je veća od 2.900 m, zavisno od cijevi, dok dužina obje tunelske cijevi iznosi 5680m. Vrijednost projekta je procijenjena na 62 miliona eura. S obzirom da je tunel Vijenac dio pan-evropskog koridora Vc, i standardi po kojima se tunel radi su u skladu sa evropskim normama, tj. u potpunosti se poštuje evropska direktiva o sigurnosti u tunelima.

Na svakih 250 m se nalazi veza između dvije tunelske cijevi, kao pješacka - evakuaciona veza, dok se na svakih 1.000 m nalaze prolazi (ukupno dva) za pristup vozilima. Tunel će biti opremljen svim sigurnosnim sistemima: promjenljivom signalizacijom, vatrodojavom, hidrantskom mrezom, radio vezom, video nadzorom, a upravljanje će se vršiti u elektronskom centru za održavanje i kontrolu prometa (COKP) na Drivuši.

Tunel Vijenac spada među pet najdužih tunela u bivšoj Jugoslaviji, i što je najvažnije, biće jedan od najsigurnijih. Tunel spaja dionicu autoputa na Koridoru Vc Kakanj - Bilješevo.

Trenutno ne postoji video zapis za ovaj projekat...
 

 

Top