Betanija City Center

Projekat Betanija City Center
Investitor Betanija Centar d.o.o.
Projektant  
Nadzor  
Izvođač  
Lokacija Betanija - Sarajevo
Površina 57.788 m2
Početak radova  
Završetak radova  
Vrijednost projekta 60 miliona EUR
Kontakt http://betacentar.ba

Bosnian Flag

Betanija City Centre (BCC) predstavlja jedinstven višenamjenski centar koji se sastoji od Marriott cortyard hotela i njemu pripadajućih dvorana za sastanke, maloprodajnog šoping centra za zakup. Taj projekat će se nalaziti duž Betanije u Sarajevu, udaljene od Predsjedništva samo 1km, stacioniran na lokaciji sa koje se odlično vidi teren za golf. Razvit će ga Betanija City Centre d.o.o. koja već ima dugo iskustvo u nekretninama, trgovini i izgradnji maloprodajnih objekata. Zgrada će se odlikovati modernim arhitektonskim pristupom, sa natkrivenom ulicom između objekata, što podsjeća na centar grada sa svim pogodnostima u blizini. Ovaj projekat pruža komponente koje će osigurati njegov uspješan razvoj:

- Marriot brend

- Najbolja lokacija u gradu

- Odlična komunikacijska i pristupna infrastruktura

- Projekat ima već sve potrebne dozvole

- Model zgrade je mješovite upotrebe od hotelskih do pojedinačnih posjetioca na taj način pruža multi usluge od komercijalnih do zabavnih aktivnosti

- Snažnu grupu sponzora

Trenutna cesta koja ide preko Betanijske doline, predstavlja glavnu prilaznu cestu sjevernoj strani. Trenutna ekspanzija te ceste na glavni C5 autoput, je u fazi planiranja u Sarajevskom Kantonalnom institutu za planiranje i razvoj.

Postoji jaka potreba za sadržajnim i visoko opremljenim hotelskim centrom koji bi bio u skladu sa evropskim standardima, a ako isključimo Holiday Inn ne postoji nijedan hotel da je dio nekog internacionalnog hotelskog lanca. To je upravo i odlična prilika za jedan jak brend da uđe na bosanskohercegovačko tržište.

Urbanistička dozvola projekta se odnosi na ukupno 57,788 m2 građevinske površine i 13.000 terenske površine. Planirano vrijeme gradnje je 30 mjeseci. Ukupan budžet projekta je predviđen na 60 miliona eura ili 879 eura po metru kvadratnom, a podijeljen je na dva izvora `debt` finansiranje tj. zajam u vrijednosti od 21 milion eura a ostatak je `equity` finansiranje odnosno novac ulažu investitori koji će imati svoj udio u projektu. Odnos ukupnih obaveza i vlastitog kapitala je konzervativnih 65%:35%. Snažan odnos pokriće-dug od 2.18 na prvih 12 godina, pokazuje dobru održivost projekta.

Betanija City Centre d.o.o. traži partner investitora koji može da uloži 10.4 milliona eura za 49,5% vlasništva, što je procijenjena interna stopa profitabilnosti od 23,6%.

Projekat je lociran na 25 minuta od Sarajavskog međunarodnog aerodroma i 1km od zgrade predsjedništva. Procjenjuje se da po završetku C5 autoputa, 20.000 automobila će prolaziti pored mjesta gdje će biti hotel. 13.000 m2 je ucrtano u Sarajevski urbanistički plan a sama lokacije je lako dostupna za sve stanovnike urbanog Sarajeva (600.000) i okolnih područja (400.000).

Sam hotel će imati 175 soba uključujući sve dodatne pogodnosti kao spa centar i prostorije za sastanke. Hotel bi bio na četiri sprata, potkrovljem i garažom, te dodatna dva podzemna sprata. Spa centar će pružati mogućnost fitnesa, nekoliko prostorija za razne tretmane dok će prostorija za sastanke imati modernu galeriju sa multifunkcionalnom salom i kinom sa višestrukim salama za gledanje filmova; sve to je podešeno potrebama kulturnih i zabavnih dešavanja.

Maloprodajni tržni centar se prostire na tri sprata i dvije galerije koji su povezani liftovima. Pokriva ukupno 26.000 m2 a bit će tu i supermarket, butici i prodavnice većinom odjevnog karaktera.

Garaža će imati ukupno 449 mjesta za parkiranje za goste hotela a i posjetioce.

Trenutno ne postoji video zapis za ovaj projekat...
 

 

Top