Akademija scenskih umjetnosti

Projekat Akademija scenskih umjetnosti
Investitor Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo
Projektant Jonus Ademović dia.
Nadzor Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo
Izvođač Unigradnja d.d. Sarajevo
Lokacija Skenderija
Površina 5500 m2
Početak radova 2010.
Završetak radova 2018.
Vrijednost projekta 10 mil. KM
Kontakt http://zik.ks.gov.ba

Bosnian Flag

Polaganjem kamena temeljca 29. 07. 2010. godine ozvaničen je početak izgradnje nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, u ulici Skenderija, pored Vinoteke. Sarajevski studenti glume i režije godinama rade u neuslovnim i neadekvatnim prostorijama u zgradi na Obali, pa je zbog toga Vlada Kantona Sarajevo odlučila da osigura novu lokaciju gdje će biti izgrađena potpuno nova i funkcionalna zgrada Akademije.

Pretpostavlja se da će izgradnja zgrade ASU koštati oko 10 miliona KM. Trideset posto od tog iznosa će biti utrošeno na tehnološko opremanje prostorija, a zgrada bi trebala biti gotova u naredne tri godine. Za prvu fazu radova Vlada Kantona Sarajevo, kao glavni investitor projekta, osigurala je 2,2 miliona KM.

Zgrada će se raditi prema zamisli arhitekte Jonusa Ademovića, čiji je idejno rješenje odabrala Komisija na čijem čelu je bio proslavljeni bh. reditelj i oskarovac Danis Tanović. Inače, na konkursu za izbor idejnog rješenja je stiglo više od 30 radova iz cijelog svijeta.

Zgrada Akademije imat će površinu od 5.500 kvadratnih metara, od čega 4.600 kvadratnih metara korisnog prostora za studente i nastavnike. Osim kabineta, bit će osigurane i prateće prostorije, kao što su mala i velika scena, vježbaonice za glumu, prostorije za postprodukciju, mali TV studio te druge sadržaje.

Prema ocjeni žiri koji je jednoglasno odabrao rad Jonusa Ademovića, zgrada prema njegovoj zamisli proizvodi energiju koja je vrlo važna za studenta kada ulazi u Akademiju. Scena ima sve elemente da otvori prema javnosti novo pozorište ili da posluži kao kino za promociju filmova.

Glavna scena i gornja scena na krovu mogu biti kina na ponoćnoj projekciji Sarajevo Film Festivala. Rad daje decentnu estetiku te se može biti uvršten u kategoriju "modernističkog neoklasicizma", oblikovno predstavlja simboličku vrijednost fasade u teatrima.

 

 

Top