Astronomski opservatorij na Trebeviću

Projekat Astronomski opservatorij na Trebeviću
Investitor  
Projektant  
Nadzor  
Izvođač  
Lokacija Trebević (Čolina kapa)
Površina  
Početak radova  
Završetak radova  
Vrijednost projekta Ca. 500.000 KM
Kontakt http://adorion.ba

Bosnian Flag

Prva faza izgradnje Astronomske opservatorije (Tada se zvala Čolina kapa) bila je obavljena u periodu od 1969-1972. godine. Rekonstruisana je austro-ugarska tvrdjava i na njoj podignute kupole promjera 3 i 4,5 metara. U manjoj kupoli bio je smješten dvostruki astrograf, a u veću 30 cm-ski reflektor "Vaisala".

Od 1975. do 1982. godine trajala je druga faza izgradnje zvjezdarnice. Tada je nabavljen teleskop reflektor promjera 62 cm engleske proizvodnje. Za njega je izgradjena potpuno nova četvorokatna zgrada sa kupolom promjera 8 metara. Svi radovi su bili obavljani vlastitim radom članova Astronomskog drustva.

Astronomska aktivnost na opservatoriji se obavljala paralelno u više pravaca. Pored popularizacije astronomije radilo se i na ozbiljnijim projektima. Tako je u periodu od 1972-1979. godine snimljen "Sarajevski atlas neba". Radilo se o fotografskom atlasu koji se sastojao od oko 800 plavih i 800 crvenih ploca (Kodak emulzije 103a-O i 103a-E). Na staklene ploče formata 9x12 cm snimljeno je cijelo nebo sjeverno od deklinacije -10 stupeni. Granicna magnituda Atlasa je bila oko 14,5.

Krajem sedamdesetih godina počeli su prvi radovi na fotoelektričnoj fotometriji. Nakon ekeperimentalne faze sa komercijalnim fotometrom na 30 cm-skom teleskopu, sredinom osamdesdetih je započela fotometrija na reflektoru promjera 62 cm. Radilo se u oblasti fotometrijeBezvijezda u zajedničkim programima sa opservatorijem Hvar u Hrvatskoj i Ondrejov u Čehoslovačkoj.

U periodu od 1982. do 1984. vršeno je probno patrolno snimanje bolida kamerom fish-eye tipa Zeiss distagon Čehoslovačke proizvodnje. Iste kamere su korištene 1989. i 1990. godine na Visnjanskoj skoli astronomije.

Univerzitetsko astronomsko društvo je bilo najveći izdavac astronomske literature u ex-Jugoslaviji. Sa oko 30 izdanja (knjige, brošure, posteri, vrteće karte i sl.) vjerovatno ni do danss nije prevazidjeno. Od 1974. do 1976. godine izdavan je časopis "Astro amater" koji je predstavljao prekretnicu u praktičnoj astronomiji na ovim prostorima. U to vrijeme je u Sarajevu djelovao i Centar astronoma amatera Jugoslavije koji je okupljao više od hiljadu članova. Treba pomenuti da je pored Sarajeva izvjesnih astronomskih aktivnosti bilo u Travniku, Derventi i Zvorniku.

Astronomska opservatorija na Trebeviću je u ljeto 1992. godine u jednom bestijalnom napadu srpsko-crnogorskih agresora i bosanskih četnika u potpunosti uništena.

Po prestanku rata otpocela je aktivnost na obnovi astronomije u Bosni i Hercegovini. Pri Meteorološkom zavodu BiH je krajem decembra 1995. godine osnovano Astronomsko odjeljenje kao jezgro buduće državne opservatorije.

Trenutno ne postoji video zapis za ovaj projekat...
 

 

Top