Islamski pedagoški fakultet Zenica

Projekat Islamski pedagoški fakultet Zenica
Investitor Islamski pedagoški fakultet Zenica
Projektant Studio Aksa d.o.o. Zenica
Nadzor  
Izvođač  
Lokacija Zenica
Površina 8.529,17 m2
Početak radova 2012.
Završetak radova 2014.
Vrijednost projekta 20,3 miliona KM
Kontakt http://ipf.unze.ba

Bosnian Flag

Islamski pedagoški fakultet u Zenici je osnovan u augustu 1993. godine. Ove godine bi trebala početi izgradnja nove zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta koja će, prema predviđanjima koštati oko 20 miliona maraka. Nakon što su obezbijeđeni lokacija, građevinska dozvola te dio sredstava potreban za početak radova, otvoren je međunarodni javni poziv za izbor izvođača radova.

Dekan ovog fakulteta, Zuhdija Adilović, izjavio je za eKapiju da je realizacija jedne od najvećih investicija na prostoru Zenice rezultat višegodišnjih napora da se nađe adekvatno prostorno rješenje za rad i razvoj IPF-a kojeg pohađa oko 800 studenata.

"Fakultet je trenutno smješten u jedan manji objekat koji smo uzeli od opštine Zenica pod zakup. No, fakultet se vremenom razvio, osnovali smo dva nova odsjeka, pa je to bio razlog zašto smo odlučili da potražimo novo rješenje za smještaj fakulteta. Uspjeli smo dobiti lokaciju na vakufskom zemljištu u naselju Radakovo, gdje će se graditi objekat površine devet hiljada metara kvadratnih", navodi Adilović.

Nova zgrada imat će podzemni parking, učionice, kabinete za naučnoistraživački rad, veliki amfiteatar u središtu zgrade, hol sa fontanom koji će služiti i kao izložbeni prostor, restoran, biblioteku, te četiri apartmana za smještaj gostiju ili za izdavanje.

Za osmišljavanje koncepta buduće zgrade angažovan je jedan od najboljih projektantskih biroa u Zenici, biro Aksa na čelu sa arhitektom Zvjezdanom Turkićem. Namjera investitora je bila da sagrade objekat koji će svojom arhitekturom na jasan način oslikavati karakter ove obrazovne institicije te na taj način oplemeniti ukupnu sliku grada Zenice.

"Od samog početka imali smo smo jasnu viziju kakav objekat želimo sagraditi. To će biti spoj arhitekture orijenta i primjene najmodernijih evropskih standarda u gradnji, a čime ćemo zadovoljiti kriterije ljepote i funkcionalnosti. Primjera radi, veliki trud smo uložiti u osmišljavanje krova u obliku velike providne kupole u kojoj će se primjeniti najnovija tehnologija u ovoj oblasti, tzv. solarne tube", objašnjava Adilović.

On ističe da će ovo ujedno biti prva zgrada Univerziteta u Zenici, koja je namjenski napravljena u obrazovne svrhe.

Nosilac ovog projekat jeste Islamska zajednica BiH, koja će putem donatora iz islamskog svijeta osigurati novac za realizaciju projekta. Fakultet bi u nove prostorije trebao preseliti 2014. godine.

Trenutno ne postoji video zapis za ovaj projekat...
 

 

Top