Olimpijski bazen Sarajevo

Projekat Olimpijski bazen Sarajevo
Investitor Grad Sarajevo
Projektant Faruk Kapidžić d.i.a. - ADS Studio
Nadzor Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo
Izvođač Unigradnja d.d. Sarajevo
Lokacija Otoka
Površina 7.567,06 m2
Početak radova 2004.
Završetak radova 2008.
Vrijednost projekta 15,5 miliona KM
Kontakt http://olimpijskibazensarajevo.ba

Bosnian Flag

Sarajevo je dobilo Olimpijski bazen, prvi olimpijski objekat izgrađen nakon Olimpijade 1984.-te godine. Riječ je o zatvorenom 50-metarskom bazenu Otoka – Meander koji je do sada najveći i najznačajniji, kapitalni projekat Grada Sarajeva.

Lokacija objekta određena je urbanističkim rješenjem i obuhvata površinu od 3.600,00m2. Sam objekat ima ukupnu površinu od 7.567,06m2 i u svom sastavu ima etažu suterena, zatim instalacionu etažu, prizemlje, međuetažu - mezanin, prvi i drugi sprat. Unutrašnja organizacija prostora kao i samo funkcionisanje objekta veoma je jednostavno i fleksibilno, tako da je korištenje objekta predviđeno u više svrha: rekreacija, takmičenje, edukacija.

U prostoru prizemlja smješteni su olimpijski bazen površine 1.356,30m2 i rekreacioni bazen površine 234,40m2, dok se na prvom spratu nalaze tribine sa ukupno 558 sjedišta (sa mogućnošću povećanja kapaciteta na čak 700 sjedišta). U ostalim etažama nalaze se sadržaji neophodni za funkcionisanje objekta kao što su, klima komore, bazenska tehnika, kotlovnica, skladišta hlora, centralni nadzor, zatim i neophodni prateći prostori, kupatila, sanitarije, svlačionice, prostori za zdravstveno osoblje, garderobe, reporterske kabine, fitnes sale, saune, frizerski salon, liftovska postrojenja, prodavnice, kancelarije, sale, bifei i komunikacije.

Prvi bosanskohercegovački olimpijski bazen prvenstveno je namijenjen organizaciji takmičarskih sportskih disciplina i treningu sportista. S obrzirom na njegove tehničke karakteristike i dimenzije bazena koje u potpunosti zadovoljavaju standarde FINA-e (Međunarodne amaterske plivačke organizacije) i LEN-e (Evropske plivačke lige), objekat omogućava preuzimanje organizacije najvećih međunarodnih takmičenja u plivanju.

Izgradnjom ovog bazena, Grad Sarajevo doprinosi smanjenju broja neplivača u Sarajevu i afirmaciji sportova na vodi.

Ukupna investicija ovog projekta je 15,5 miliona KM. Grad Sarajevo je najveći investitor sa 11,5 miliona KM, Kanton Sarajevo je osigurao 3,5 miliona i Vlada Federacije BiH 1 milion KM. Izvođač radova bilo je preduzeće "Unigradnja".

Trenutno ne postoji video zapis za ovaj projekat...
 

 

Top