Hyundai super salon i servis

Projekat Studentski dom - Ilidža
Investitor Hyundai Auto BH d.o.o.
Projektant Studio Argentaria
Nadzor  
Izvođač  
Lokacija Šip
Površina 6.300 m2
Početak radova 2012.
Završetak radova 2013.
Vrijednost projekta  
Kontakt http://hyundai.com/ba

Bosnian Flag

Poslovni objekat K13 se nalazi u Sarajevu, naselje Šip. Parcela se nalazi na blago kosom terenu koji pada prema istoku i jugu. Na predmetnim parcelama predviđenja je izgradnja poslovnog objekta sa podzemnom garažom, spratnosti: podzemne etaže -2 i -1, prizemlje sa galerijom i 2 sprata. Prva faza obuhvata izgradnju podzemnih etaža i prizemlja sa galerijom. U sklopu ovih parcela je i pristupna saobraćajnica sa rampom i podzemni dio u dvije etaže.

Radi se o buducem Prodajno-servisnom centru Hyundai Auto BH d.o.o. na Šipu koji se gradi u skladu sa uputama korejskog Hyndai Motor Company, a istovremeno će zadovoljavati i savremene zahtjeve energetski efikasnog objekta. Objekat će se prostirati na četiri nivoa (dva podzemna i prizemlje sa galerijom), imaće cca 6300m2 korisne površine za parking (cca 150 mjesta), izložbeni salon (do 10 vozila), servis (6 radnih mjesta/dizalica i dijagnostika) te skladište rezervnih dijelova.

Prilikom projektovanja naglasak je bio na smanjenju troškova eksploatacije objekta prvenstveno grijanja, hlađenja i rasvjete, što je zbog prirode salonskog prostora prilično teško riješiti (velike staklene površine utiču na gubitak topline a povećavaju insolaciju ljeti i troškove klimatiziranja).

Kvalitetna izolacija, specijalna stakla (providna SunGuard izvana, posebna Low-E iznutra), toplotna pumpa koja će se koristiti za grijanje i hladenje u kombinaciji sa podnim grijanjem, grijanje sanitarne vode solarnim kolektorima, infratamno stropno grijanje radionice itd... trebala bi obezbjediti objektu epitet najekološkijeg i sa najmanje emisije CO2 za koristenje u ovom segmentu servisno-izložbenih objekata u auto industriji.

Također je velika pažnja poklonjena i separaciji voda iz objekta kao i separatorima oborinskih voda.

Trenutno ne postoji video zapis za ovaj projekat...
 

 

Top