Importanne Center

Projekat Importanne Center
Investitor Teloptic d.o.o.
Projektant Studio Non Stop
Nadzor  
Izvođač  
Lokacija Novo Sarajevo
Površina 64.800 m2
Početak radova 2007.
Završetak radova 2010.
Vrijednost projekta 120 miliona KM
Kontakt http://importanne.ba

Bosnian Flag

Importanne Centar je prvi centar u Sarajevu koji konceptualno spaja poslovni, stambeni i shopping ambijent u jednu jedinstvenu cjelinu. Smješten u komercijalnom i kulturološkom jezgru grada, Importanne na svojevrstan način kreira novu sliku Sarajeva. Svojom arhitekturom i sadržajima, Importanne Centar komunicira pozitivnu energiju i nudi urbani ambijent u skladu sa najnovijim svjetskim standardima.

Shopping centar se proteže na tri etaže i na preko 8000m2 prostora gdje možete posjetiti ekskluzivne shopping sadržaje, kao i već dobro poznate brendove. Ako se prošetate prizemljem i mezaninom pred vama su brojni modni brendovi, prodavnice modnih dodataka i kozmetike, tobacco shop, frizerski salon, gastro sadržaji kao i poslovnica Sparkasse banke, dok u suterenu možete potražiti samoposlugu, prodavnicu tehnike, igračaka, dječiju igraonu i cafe sadržaje u kojima možete napraviti kratku shopping pauzu.

Posjetiteljima je na raspolaganju i Importanne parking na etažama -2, -3 i -4. U prvoj fazi izgradnje izgrađeno je 425 parking mjesta, što u potpunosti pokriva sve potrebe budućih korisnika.

Na trgu ispred Importanne Centra nalazi se čitav niz "tematskih krugova" u vidu travnjaka kao i prostori koji su predviđeni za otvorene bašte. Uz njih je i fontana koja svojim granitnim kubusima simulira siluetu grada i djeluje kao prepoznatljivi element Importanne Centra i ovog dijela Grada uopšte.

Uredski prostori u Importanne Centru smješteni u tri poslovna tornja, koji zajedno formiraju jedinstven Poslovni Centar. Ulaz u tornjeve je otvoren sa glavnog platoa iz pravca ulice Zmaja od Bosne. Svaki od tri poslovna tornja ima svoje jezgro sa vertikalnim komunikacijama koje ga povezuju sa Shopping Centrom na prizemlju i podzemnim parking etažama.

Poslovni tornjevi su međusobno povezani zajedničkim jezgrom formirajući jedinstvenu topografiju uredskih prostora, gdje je moguće jednostavno formiranje manjih uredskih jedinica sa direktnim pristupom iz centralnog jezgra.

Ovakvom organizacijom prostora, otvara se čitav spektar mogućnosti za kreativnu organizaciju uredskih prostora od formiranja etaža kao posebnih organizacionih jedinica za pojedine klijente, do mogućeg spajanja etaža po vertikali ili horizontali, sve do formiranja poslovnih tornjeva kao zasebnih posebnih jedinica. Na ovaj način se mogu formirati standardni uredski prostori, kombi - office prostori, grupni uredi, lean-office i otvoreni, te neteritorijalni office prostori.

Fleksibilnost etaža također omogućava formiranje prostora za sastanke različitih veličina, kako u srednjem dijelu objekta tako i u jednom od fasadnih traktova objekta. Upotrebom modularnog sistema za uredske prostore omogućen je i visok stepen fleksibilnosti pri postavljanju pregrada između ureda u skladu sa organizacionim potrebama klijenata.

Zahvaljujući visokim prozorima, vanjski ambijent se poziva u office prostor kreirajući interakciju sa urbanom okolinom i susjednim objektima. Dok su zelene terase između poslovnih tornjeva namijenjene za odmor i relaksaciju uposlenika.

Stambeni prostori u Importanne Centru smješteni su na južnoj strani, okrenuti prema popularnom Vilsonovom šetalištu, sunčanoj zelenoj promenadi u mirnom okruženju budućih diplomatskih predstavništva. Tri prepoznatljiva stambena bloka posebnih identiteta, povezani zajedničkim jezgrom, čine jedinstven prostorni sklop. Ulaz u stanove je centralni i smješten je na južnoj strani Importanne Centra.

Na centralnom ulazu se nalazi recepcija koja je u funkciji 24 sata dnevno, dok je centralni ulaz stepeništima i liftom povezan sa podzemnim parkingom i drugim etažama Centra. Pristup stambenom jezgru sa parking etaža kontrolisan je elektronskim putem, a preko jezgra dolazimo u stambene galerije. Galerija je orijentisana na sjever i otvorena prema unutrašnjim dvorištima, a sa nje se ulazi u sve stanove. Tu su dvosobni, trosobni i četverosobni stanovi prosječne kvadrature od 70 do 170 m2.

Na zadnjim etažama nalaze se veći duplex-stanovi, od kojih neki koriste ravne krovove susjednih objekata kao ozelenjene terase. Stanovi su koncipirani tako da je privatni dio stana, koji uključuje spavaće sobe i kupatila, jasno odvojen od onog javnog sa dnevnom sobom, trpezarijom i kuhinjom. Svi su orijentisani na jug i kroz velike staklene panele gledaju na sunčano Vilsonovo šetalište.

U Centru se nalazi ukupno 44 stana od kojih svi imaju ostavu na etaži - 3, obezbijeđeno parking mjesto i jednostavan pristup fitness-wellness centru sa galerije na petom spratu. Svi stanovi su klimatizirani sa podnim grijanjem postavljenim uz prozore na južnoj strani objekta.

U stanovima su korišteni prvoklasni materijali počevši od parketa i unutrašnje stolarije, kao i vrhunska keramika, te predložena sanitarna oprema koja se sigurno uklapa u idejni koncept modernog življenja.

Importanne Centar predstavlja jedinstvenu kompoziciju više tornjeva koji, svaki na svoj način, jasno izražavaju svoj identitet, ali u isto vrijeme funkcionišu kao dio jedne idejne cjeline.

Uredski prostori koji se nalaze u sklopu Importanne Centra smješteni su u tri tornja na sjevernoj strani, koji međusobno formiraju jedinstven poslovni centar. Dok su Importanne stanovi smješteni u tri stambena tornja na južnoj strani Centra, gdje se nalaze 43 stana uređena prema najmodernijim svjetskim standardima. Uredski i stambeni tornjevi povezani su u jednu cjelinu zajedničkim shopping i uslužnim sadržajem koji se nalazi na nižim etažama Centra.

Svi objekti imaju skladno formirane tzv. "ugrize" na fasadi koji svakom od objekata daju specifičnost i razbijaju moguću monotoniju fasada. Ugrizi u isto vrijeme služe i kao element spajanja koji ukazuje na odnose između pojedinih objekata kao i na njihove idejne i funkcionalne veze.

Fasada Centra je dodatno oplemenjena zelenilom, koje se proseže cijelom visinom objekta, formirajući svojevrsne "vertikalne bašte". Na svakoj etaži su postavljena korita za zelenilo iz kojih će se biljke penjačice uspinjati duž Importanne Centra. Za unutrašnje uređenje korišteni su kvalitetni i savremeni materijali u svijetlim i laganim motivima, gdje preovladavaju staklo i elementi od eternita.

U drugoj fazi izgradnje Importanne Centra, planirana su još dva tornja pored postojećih 6; novi tornjevi će se graditi na mjestu zgrade Policijske uprave sa zapadne strane Centra. U jednom od tornjeva planiran je i Importanne Hotel.

 

Trenutno ne postoji video zapis za ovaj projekat...
 

Top