SPO Podgaj - Tekija

Projekat SPO Podgaj - Tekija
Investitor Ahmetspahić d.o.o. & Benis d.o.o.
Projektant BS PROJEKT d.o.o. Sarajevo
Nadzor VINDI-TIP d.o.o. Sarajevo
Izvođač PROGRAD d.o.o. Žepče
Lokacija Podgaj-Tekija
Površina  
Početak radova Septembar 2014.
Završetak radova Septembar 2015.
Vrijednost projekta  
Kontakt http://benis.ba

Bosnian Flag

Sadržaj:

Objekat ima stambeno-poslovnu namjenu. U funkcionalnom smislu podijeljen je u tri neovisne cjeline, garažnu, poslovnu i stambenu, koje su vertikalno povezane stepeništima i liftovima. Sastoji se od 90 stambenih i 6 poslovnih jedinica povrsine od 47 do 157 m2.

Parkiranje putničkih automobila riješeno je putem garaža, koji je projektovane na nivou suterena -1 i suterena -2 i suterena -3.

Poslovni dio objekta riješen je u prizemlju objekta, gledajući sa južne saobraćajnice.

Stambene jedinice nalaze se na sedam etaža i djelomočno u potkrovlju.

Stambeni dio objekta, riješen je kroz četiri nadzemne etaže, odnosno četiri kata, zatim djelomično u potkrovlju, djelomično u prizemlju i djelomično na nivou -1 i nivou -2. Pristup svim etažama riješen je zajedničkim stubištima u čijem sastavu se nalaze i liftovi. U svakoj lameli se nalazi jedno komunikacijsko (glavno) stepenište, jedno požarno stepenište te po jedan lift. Na karaktrestičnoj etaži pojavljuju se ukupno šest do osam stanova.

U konceptualniom smislu, radi se o tipičnoj kolektivnoj stambenoj zgradi, koja u svom sastavu ima u suterenskim dijelovima riješen stacionarni motorni saobraćaj, u prizemnom dijelu, nalaze se poslovni prostori, dok su spratovi namijenjeni za stanovanje.

Konstrukcija:

U konstruktivnom smislu objekat je projektovan kao klasična građevina, čiju strukturu čini armirani beton. Dakle radi se o monolitnoj armirano betonskoj konstrukciji. Vertikalnu konstrukciju čine AB stubovi i zidovi. Horizontalna konstrukcija sastoji se od AB monolitnih punih ploča i greda, ramova. Ispunski zidovi riješeni su od opečnih proizvoda.

Zidovi:

Zidovi su debljine 40, 30 i 20 cm. Zidovi u suhim prostorijama se malterišu mašinskim gipsanim malterom, dok se u vlažnim prostorima malterisanje vrši cementnim malterom. Zidovi se zatim gletuju te boje polidisperzivnom ekološkom bojom. Zidovi u garažnim prostorijama izvedeni su u natur betonu, te se boje bojom za beton sa svim potrebnim predranjama. U sanitarnim prostorijama zidovi se oblažu keramikom.

Zidovi između dva stana projektovani su kao sendvič zidovi za propisnom termikom i zvučnom izolacijom od 52 dB. Također zidovi stanova prema negrijanom prostoru, termički su izolovani.

Podovi:

Podovi su projektovani kao plivajući sa završnom obradom zavisno od karaktera pojedine prostorije. Tako je u stanovima, osim sanitarnih čvorova, kao završni pod projektovan klasični parket. U sanitarnim prostorima i na balkonima i lođama projektovana je protuklizna keramika na fleksibilnom ljepilu.

Podovi hodnika na stubištima i komunikacijskog stepeništa projektovani su u kamenu. Podovi garaža projektovani su u ferobetonu.

Fasada:

Na objektu su primijenjeni savremeni i prirodni ekološki materijali. Uglavnom radi se termički izolovanim fasadama debljine 10 cm sa izvrsnim toplotno-izolaciskim svojstvima.

 

Trenutno ne postoji video zapis za ovaj projekat...
 

 

Top