Ervin Kurto: Diplomski / Magistarski rad

Projekat Magistarski/Diplomski rad
Autor Ervin Kurto
Fakultet Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Predmet Intervencije u ambijentalnim cjelinama
Godina 2010./2011.
Lokacija Sarajevo
Površina
Visina objekta
Izgrađen NE
Kontakt Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosnian Flag

Obzirom da je za vrijeme Austro-Ugarske vladavine prostitucija bila legalna, javne kuće bile su česta i normalna pojava. Upravo u tu svrhu formira se blok u ulici Nova koji je potpuno završen do 1908. godine.

Lokacija nije odabrana slučajno jer se nalazila na izlazu iz grada, ispod uskotračne pruge i u blizini kasarne generala Filipovića koja je bila smještena na mjestu današnjeg Marijin dvora. U to vrijeme je CARIGRADSKA DŽADA, koja je vodila od delte Neretve do Carigrada, prolazila upravo lijevom obalom Miljacke.

Historijski podaci govore da je ovaj bordel ili kako su ga još zvali u Sarajevu „ulica crvenih fenjera”, bio u vlasništvu izvjesne gospođe Margaret Vičić – Koženi koja je i stanovala na uglu te ulice. Pored Austo-Ugarske vojske, redovno su ga posjećivali i ugledni građani, između ostalih i Safvet-beg Bašagić koji je i umro upravo u jednoj od ovih soba.

Ideja je da se u sklopu sportskog centra Skenderija izgradi gradski hotel sa tri zvijezdice za smještaj sportskih timova ili reprezentacija. Interpolacijom na istočnoj strani zatvorio bih blok i iznutra ga povezao u jedinstvenu cjelinu, a na etažama povezao i sa depadansom preko ulice Nova koja bi bila isključivo pješačka sa raznim sadržajima.

Restaurirati i sačuvati fasade posojećih objekata kao ambijentalnu vrijednost, a metodom kontrasta interpoliranog novog dijela prikazati nagli i ubrzani razvoj modernog vremena koje „traži svoje mjesto” u urbanom tkivu.

Trenutno ne postoji video zapis za ovaj projekat...
 

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top