Ivona Salković: Osnovna škola Nica - Francuska

Projekat Osnovna škola Nica - Francuska
Autor Ivona Salković
Fakultet Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Predmet Javne zgrade
Godina 2010./2011.
Lokacija Nica - Francuska
Površina 4.600 m2
Visina objekta -1 + P + 1 (12,6m)
Izgrađen NE
Kontakt Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosnian Flag

ANALIZA SITUACIJE

Nica (fr. Nice, okc. Niça) je lučki grad, smješten nedaleko od talijanske granice, između Cannesa i Monaka. Nica, neosporno glavni grad Azurne obale, je predio koji je od najstarijih vremena bio neprekidno, gusto naseljen. Sastoji se iz tri različita dijela po fizionomiji, a donekle i po funkcijama. To su: stari dio grada, Simez (staro rimsko regionalno središte) i novi dio grada.

Stari dio grada karakteriše se relativno uskim, mjestimično krivudavim ulicama i ostalim odlikama mediteranskih gradova (visokim kućama sagrađenim uglavnom od kamena sa karakterističnim drvenim kapcima na prozorima). Istočno od starog grada i luke, na poluotoku Kap-Fera, u gustim, vječno zelenim mediteranskim šumama, razvilo se luksuzno turističko naselje Villefranche sa više od 3.000 vila, koja se vremenom teritorijalno spojila sa Nicom. Još istočnije, a opet u zaljevu, razvilo se drugo turističko naselje Bollier.

Novi dio grada se prostire pored obale, odnosno duž jednog širokog i ovalnog zaljeva žalovitom obalom. Njegovu najupadljiviju odliku predstavljaju široke avenije dekorisane zelenim palmama, raznovrsnim cvijećem i travnjacima. Najprivlačnija od svih je nadaleko čuveno „Englesko šetalište“ na kome su redom poredani najelitniji hoteli i luksuzne vile. Ova divna ulica pruža se čitavih 5 km duž zaljeva, tj. od same delte Vara. Sve ostale ulice međusobno su paralelne, široke i gotovo sasvim prave, sa znatno novijim, udobnim kućama. Ova četvrt prošarana je mnogim vrtovima i divnim parkovima.

TOPOGRAFIJA

Konfiguracija terena / Vegetacija / Orijentacija

Geografski, Nica se nalazi na dnu „zaljeva Anđela“, zaštičen od vjetra amfiteatrom brežuljaka koji stvaraju dojam da se Nica nalazi u uskom planinskom bazenu. Faktički, sama Nica je podjeljena na dvije velike uvale, a dijeli ih rijeka Paillon. Prosječna nadmorska visina Nice iznosi 10m. Najniža tačka iznosi 0m, dok najviša iznosi 520m. Površina samog grada iznosi 71,92 km2.

Prirodna vegetacija Nice predstavlja tipičan Mediteranski pejsaž, prošaran teškom reprezentacijom zimzelenog grmlja. Drveće ima tendenciju raspršavanja u gustu šumu na određenim područjima. Velika količina prirodnih vrsta drveća je fascinantna, a može se vidjeti u svim gradskim parkovima i vrtovima. Palme, eukaliptuus i agrumi su vrsta drveća koja ovom gradu daju tropski mediteranski izgled. Koliko je tlo pogodno dokazuje i to da su ovdje prisutne i vrste drveća specifične za umjerenu kontinentalnu klimatsku zonu kao što su divlji kesten, lipa, pa čak i smreke.

PROSTORNI KONCEPT

Lokaciju novog objekta osnovne škole treba načelno definisati u odnosu na građevinsku liniju postojećih i planiranih objekata prema izvodu. Izborom prezentovane parcele moguća je povezanost sa gradskim saobraćajem, kao i gradskom mrežom svih potrebnih energenata, a prema urbanističko-tehničkim uslovima, koji će biti definisani od strane ovlaštene opštinske službe.

Arhitektonsko rješenje, odnosno arhitektonski volumeni budućeg objekta treba da proizađe iz topografije mjesta i veličine lokacije, a osnovna sugestija o tome da škola treba da predstavlja funkcionalnu cjelinu sa dvoranom za tjelesni odgoj i školskim dvorištem.

Svi dispozicioni rješeni nastavni sadržaji uključujući i ostale komunikacije trebaju zadovoljiti funkcionalne i estetske kriterije opravdavajući funkcionalno prostorni, harmonični i humani aspekt budućeg školskog prostora.

Pri oblikovanom odnosno arhitektonskom rješenju sportske dvorane za nastavu za tjelesni i zdravstveni odgoj mora se voditi računa o njenom dispozicionom rješenju, ali ne samo u odnosu na osnovni objekat. Potrebno je prilagoditi koncepciju dvorane, pored osnovnih aktivnosti iz programa redovne nastave, sportska dvorana istovremeno je univerzalni višenamjenski prostor za vannastavne sportsko-rekreativne djelatnosti, te sve ostale kulturne, zabavne i društvene manifestacije okupljajućeg karaktera u okviru škole i šireg naselja samog lokaliteta.

Idejno rješenje osnovne škole prostorno organizovane prema osnovnim namjenama neophodno je izraditi u skladu sa važećim normativima u ovoj oblasti, te poštovati propise o protivpožarnoj zaštiti i zaštiti na radu.

Prilikom izrade idejnog rješenja potrebno je voditi računa o konstruktivnom sistemu gradnje objekta, uvažavajući uslov da se pri arhitektonskom oblikovanju koristi čvrsti i trajni materijal.

Organska arhitektura je ogranak arhitekture koji promoviše harmoniju između prirode i čovjeka kroz dizajn koji je toliko integrisan u okolinu da dijelovi objekta, namještaj i okolina postaju dio jedinstvene međusobno podređene kompozicije.

 

 

 

Trenutno ne postoji video zapis za ovaj projekat...
 

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top