Vujo Vujević: Diplomski/Magistarski rad

Projekat Biznis centar Marijin Dvor
Autor Vujo Vujević
Fakultet Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Predmet Javni objekti
Godina 2013./2014.
Lokacija Marijin Dvor
Površina 7.693 m2
Visina objekta 21m
Izgrađen NE
Kontakt Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosnian Flag

Poslovni centar Marijin Dvor smješten je u Sarajevu, u strogom poslovnom centru grada.

Lokacija je okružena saobraćajnicama sa tri strane. Na istočnoj strani to je ulica Dr Safeta Mujića, na južnoj strani nalazi se Kotromanićeva ulica, dok je zapadno smještena novoizgrađena saobraćajnica za potrebe Sarajevo City Centra, iz koje je predviđen ulaz i u garažu poslovnog centra Marijin Dvor.

Planirani objekt je prvenstveno predviđen za poslovne sadržaje kao što su uredski prostori, konferencijske sale, banka, ali i apartmani za poslovne partnere kao i zajednički prostori za boravak zaposlenika na pauzama unutar radnog vremena, održavanje neformalnih poslovnih sastanaka i slično.

Ukupna brutto površina objekta je 7693 m2, dok je netto površina 6510 m2. Katnost je S+P+3+Pk,a visina 21 m.

Objekat se sastoji od dvije lamele sa poslovnim prostorima. U lijevoj lameli je predviđen office sistem razmještaja ureda, dok je u desnoj lameli primjenjen desking sistem otvorenih prostora sa prostorom za više zaposlenih. Svaka etaža ima svoj središnji zatvoreni i otvoreni dio, koji služi odmoru i druženju zaposlenika, kao i prostor za pušače.

Budući da se centar sastoji od dvije lamele odvojene pasažom, isprojektovani su i dva bloka vertikalnih komunikacija u vidu stepenica i liftova. Svaka lamela ima glavni ulazni hol sa stepeništem i po dva lifta proizvođača Thyssen Krupp nosivosti po 630 kg, kao i požarna stepeništa na rubovima objekata za evakuaciju u slučaju požara. Holovi lamela također imaju i po tri vlastita izlaza u slučaju nužde.

U sklopu podzemne etaže poslovnog centra nalazi se podzemna garaža opskrbljena dvjema rampama za jednosmjerni saobraćaj širine 3.5 m, i sastoji se od ukupno 37 parkirnih mjesta namijenjenih isključivo korištenju uposlenika poslovnog centra.

Od 37 parkirnih mjesta 17 je dimenzije 2.8 x 5.5 m, a dodatnih 17 je dimenzija 3 x 5.5 m ili šire, dok su 3 parkinga dimenzija 3.8 x 5.5 m predviđeni za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom.

Nosiva konstrukcija poslovnog centra sastoji se od skeletnog sistema koji čine AB stubovi dimenzija 40x40cm, dok su stubovi na liniji dilatacije dimenzija 65x40cm (30+5+30) i AB monolitna ploča debljine 25cm.

Pregradni zidovi su urađeni od KNAUF sistema i debljine su 12cm (2.5cm + 7cm TI + 2.5cm), obloženi silikatnom žbukom.

Temeljna ploča je AB i urađena je u obliku kontraploče debljine 80cm, dok su temeljni AB zidovi debljine 40cm.

Krovna konstrukcija se u jednom dijelu sastoji od AB ploče debljine 25cm, dok je krov dijela objekta gdje su smješteni apartmani debeo 12cm.

Predviđena je primjena ravnih prohodnih i neprohodnih vrsta krovova, debljine slojeva 25cm za prohodne i 20cm za neprohodne krovove.

Objekat sadrži tri klima komore, od kojih je jedna smještena u servisnom bloku u podrumu za potrebe podzemne garaže, dok du druge dvije pozicionirane na krovnoj etaži istočne lamele i opskrbljuju kompletan objekat.

Zgrada je također opremljena kotlovnicom na plin koja se nalazi na krovu, kao i trafostanicom u servisnom bloku u podrumu. Sprinkler sistem kapaciteta 35 m3 sa predviđenim hidrantom na trgu.

Glavno i požarno stepenište su opremljeni VELUX sistemom za odimljavanje u obliku krovnog prozora koji se preko senzora otvara u slučaju dima u stepeništu.

Fasada je u potpunosti urađena u obliku strukturalne obješene staklene fasade sa aluminijskim okvirom. Boje stakla variraju od crne do potpuno transparentne na određenim dijelovima fasade.

Na dijelovima gdje je predviđena crna fasada nalaze se aluminijski vertikalni fiksni brisoleji, koji su posebnim sistemom produženih profila zakačeni na obješenu fasadu.

 

Trenutno ne postoji video zapis za ovaj projekat...
 

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top