Aerodromi i Avijacija

29 Mar 2011 19:10 - 23 Okt 2014 22:44 #79 by xYz
Airports in B&H:

Sarajevo International Airport

web: www.sarajevo-airport.ba


Banja Luka International Airport

web: www.banjaluka-airport.com


Mostar International Airport

web: www.mostar-airport.ba


Tuzla International Airport:

web: www.tuzla-airport.ba/

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!
The following user(s) said Thank You: amy

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

17 Apr 2012 06:46 #838 by xYz
"Turkish Airlines" razmatra napuštanje zajedničke kompanije: Turci se povlače iz "BH Airlinesa"?

"Turkish Airlines", jedna od vodećih svjetskih aviokompanija, razmatra povlačenje iz našeg prijevoznika "BH Airlinesa", saznaje "Dnevni avaz". Ovu namjeru Turci su, navodno, već saopćili predsjedniku Nadzornog odbora bh. kompanije Goranu Jovanoviću.

Većinski paket

- Turci ne žele više biti dio "BH Airlinesa" i najvjerovatnije će se povući iz kompanije zbog stalnih gubitaka - kazao je sagovornik "Avaza" blizak ovoj problematici.

Postavlja se pitanje šta će biti s bh. firmom i hoće li uopće preživjeti eventualni odlazak poslovnog partnera. Prema mišljenjima mnogih stručnjaka, naša firma bila bi preslaba za opstanak na tržištu, tako da bi BiH, u tom slučaju, mogla ostati bez nacionalnog avioprijevoznika.

Ako se ovo obistini, Turci će nakon tri i po godine saradnje napustiti paket od 49 posto vlasništva u kompaniji čiji je većinski vlasnik Federalna vlada. "Avaz" je nedavno objavio da su Turci povukli najveći avion iz flote bh. kompanije koja održava još jedino letove za Istanbul.

Razlog za njihovo nezadovoljstvo je nerentabilno poslovanje "BH Airlinesa", koji je i prošle godine zabilježio višemilionski gubitak.

Bez komentara

Da su kola krenula nizbrdo, pokazuje i činjenica da je profesor Osman Lindov napustio Nadzorni odbor "BH Airlinesa". On jučer za naš list, iako je bio vidno rezigniran, nije želio davati komentare o povlačenju partnera niti o svojoj ostavci, kazavši nam da se obratimo Jovanoviću.

No, Jovanovićev mobitel jučer je bio isključen, tako da s njim nismo uspjeli stupiti u kontakt. Komentar smo zatražili i od Uprave "BH Airlinesa" koju čine Turci, ali odgovor do kraja dana nismo dobili.


(Dnevni Avaz)
[/i]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

23 Dec 2012 23:23 #2814 by xYz
"Pegasus" povezuje Sarajevo sa svijetom



Aerodrom Sarajevo potvrdio je da će turska "low cost" avio-kompanija "Pegasus" pokrenuti jeftine letove iz Istanbula do glavnog grada BiH u februaru 2013. godine.

"Preko aerodroma Sabiha, Pegasus će povezati Sarajevo sa svijetom", objavio je sarajevski aerodrom informaciju na svojoj službenoj Facebook stranici i prije nego što je ista uvrštena u raspored letova na njihovoj internet stranici.

"Pegasus" će uvesti pet sedmičnih letova sa aerodroma Sabiha Gokcen počevši od 4. februara. Time će Sarajevo postati je još jedna od destinacija u istočnoj Evropi gdje se širi ova turska avio-kompanija.

Letovi prema Sarajevu biti će uspostavljeni svakog ponedjeljka, utorka, srijede, četvrtka i subote, dok karte još uvijek nisu u prodaji.

Sličnu uslugu uz niske cijene karata "Pegasus" planira pokrenuti i prema Beogradu također 1. februara.

Ovim potezom "Pegasus" želi povećati konkurentnost na liniiji Istanbul - Sarajevo, a na kojoj je do sada dominirao Turkish Airlines.

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

24 Dec 2012 09:39 - 24 Dec 2012 09:40 #2817 by Hagasa
Kakav Pegasus jesu smijesni sa najavama turskih investicija a znamo da nijedna nije uspjela (Turk Oil, Turkush airlines itd, sve propalo kod nas), sto ne uvedu jeftine kompanije poput EASY JET, Wizz air i slicno. Easy jetom iz Zagreba do Londona povratne karte oko 60 eura, iz Sarajeva 300 eura jer drze monopol Lufthansa i slicne kompanije, zato imamo tako malo letova nit nam ko dolazi a odlazi odavde samo ko mora. Stanovnistvo nam dalje od Makarske ne ide.

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

30 Dec 2012 23:00 - 30 Dec 2012 23:04 #2847 by xYz
Zbog guste magle otkazani letovi za Istanbul i Zagreb

Letovi za Istanbul i Zagreb koji su trebali biti realizirani sa Međunarodnog aerodroma Sarajevu u prijepodnevnim i poslijepodnevnim terminima otkazani su zbog guste magle i smanjene vidljivosti, budući da avioni sa tih destinacija nisu sletjeli u glavni grad BiH, potvrđeno je za agenciju Anadolija na sarajevskom aerodromu.

Avioni Turkish airlines, Croatia airlines i BH airlinesa iz Istanbula i Zagreba, čiji su dolasci bili predviđeni za poslijepodnevne termine, nisu sletjeli na sarajevski aerodrom, a charter-let koji je iz Sarajeva trebao da bude realiziran za Istanbul u prijepodnevnom terminu najprije je odgođen, a zatim i otkazan.

Prema informacijama Međunarodnog aerodroma Sarajevo, avioni koji su trebali doletjeti iz Istanbula i Zagreba, danas nisu sletjeli na sarajevski aerodrom, čime su otkazani i odlasci prema tim destinacijama u poslijedpodnevnim satima.

Magla je od jutarnjih sati smanjila vidljivost u nižim dijelovima grada, posebno na području Butmira i Ilidže, a sutrašnji red letenja zavisi od vremenskih prilika.

Vidljivost je smanjena i u centru grada, gdje je otežano odvijanje saobraćaja.

Letovi u prijepodnevnim i jutarnjim terminima za Ljubljanu, Minhen, Beč, Zagreb, Beograd, Istanbul, Banjaluku i Cirih realizirani su bez poteškoća.

(Anadolija)
[/i]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

04 Jan 2013 11:23 #2854 by Admir
'BH Airlines' staje na noge nakon odlaska Turaka

"BH Airlines" od ovog ljeta će uspostaviti, sam ili u saradnji s drugim prijevoznicima, letove za nekoliko evropskih metropola, što će biti veliki korak u oporavku posrnule domaće kompanije.

Nova Uprava preduzeća, osim na uspostavi novih linija, radi na smanjenju troškova i otkazivanju nepotrebnih ugovora.

Dva aviona

Direktor ovog javnog preduzeća Amir Jažić potvrdio je da se vode pregovori za otvaranje novih linija. Između ostalog, trebala bi biti uspostavljena linija za Amsterdam, a priprema se i linija za Skoplje.

Osim toga, on ističe da će kompanija vjerovatno uspostaviti saradnju s "Croatia Airlinesom" u smislu zajedničkih letova.

Trenutno "BH Airlines" održava letove za Istanbul, Kopenhagen i Cirih, a raspolaže s dva aviona tipa ATR 72. Jažić kaže da trenutno, nažalost, nema mogućnosti da se flota obogati nekom novom letjelicom.

Veća podrška

U isto vrijeme, ministar komunikacija i prometa FBiH Enver Bijedić kazao nam je da se trenutno čekaju nove informacije od potencijalnih strateških partnera o njihovoj zainteresovanosti za udio u "BH Airlinesu". Interes su iskazale turske firme "Tarhan & Tower Airlines" i "Atlasjet" te malezijska "AirAsia".

"Teško da ijedna aviokompanija u okruženju može dugoročno opstati bez podrške strateškog partnera. U tom slučaju Vlada bi morala imati dvostruko veću podršku prema našoj kompaniji" - kazao nam je Jažić.

Spašavanje kompanije

Jažić kaže da je nova Uprava posljednjih pet-šest mjeseci provela u "stabiliziranju i spašavanju" preduzeća, nakon što je kompaniju napustio strateški partner "Turkish Airlines". Dodaje da napori u tom pravcu još traju.

"Riječ je o redukciji troškova, odjavljivanje ugovora koji su bili potpisani, a nisu bili potrebni, itd." - istakao je naš sagovornik.

(Dnevni avaz)
[/i]

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

04 Jan 2013 15:50 #2859 by Hagasa
Kakva Turska, oni nijednu uspjesnu investiciju u Bosni nisu imali, eno i Turk oil se povukao i stavio zatvorene pumpe, samo da hoce neka zapadnoevropska kompanija, ali ocigledno nemaju interes jer je nas aerodrom katastrofa a i narod slabo leti jer je zivotni standard kao u Africi, drugo ko god je iz Bosne blize BG ili Zagrebu ili Splitu normalno je da nece letjeti iz Sarajeva jer su letovi nekoliko puta skuplji i stalno se otkazuju.

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

04 Jan 2013 20:08 #2862 by neXus

Hagasa wrote: Kakva Turska, oni nijednu uspjesnu investiciju u Bosni nisu imali, eno i Turk oil se povukao i stavio zatvorene pumpe, samo da hoce neka zapadnoevropska kompanija, ali ocigledno nemaju interes jer je nas aerodrom katastrofa a i narod slabo leti jer je zivotni standard kao u Africi, drugo ko god je iz Bosne blize BG ili Zagrebu ili Splitu normalno je da nece letjeti iz Sarajeva jer su letovi nekoliko puta skuplji i stalno se otkazuju.


Dosadan si ba sa Turk oil-om više! Ponavljaš se k'o papagaj na svakoj temi. Bolje postavi neku novu sliku izgradnje umjesto što trollaš po forumu!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

04 Jan 2013 21:53 #2863 by Hagasa
Nisam pisao nista offtopik, pomenuto je povlacenje Turkish Airlinesa, pa sam samo dodao da je bolje da s epovuce i da nismo saradjivali sa Turcima jer nista uspjesno nisu ulozili u BiH (mislim an investicije), i dao sam primjer Turkoila.
Od izgradnje u sa trenutno se gradi SCC (imaju slike), jedan od objekata u Novom Sarajevu pored Elektroprivrede (imaju slike) i Tibrine lamele na Stupu, nema drugih projekata, ni prvi Lot SA zaobilaznice nije zavrsen, nije zapoceta ni Juzna longitudinala, nije zavrsena sportska dvorana na Grbavici (zapoceta prije 4 godine) itd, nit se obnavljaju kakve fasade

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

05 Jan 2013 09:21 #2864 by Karabaja
Natron Maglaj je uspjesna turska investicija,vrijednija i od bh airlinesa i turkoila zajedno (turkoil nije nikakva investicija)..
A ako je tebi drago sto smo uspjeli otjerati THY iz BH airlinesa ja te stvarno zalim jer je THY trenutno najuspjesnija evropska avio kompanija i jedina je mogla i imala viziju razvoja avijacije u BiH

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.759 seconds

 

Top