Bihać | Construction News

12 Mar 2011 00:22 - 24 Avg 2018 11:40 #17 by xYz

Bihac je glavni grad Unsko-sanskog kantona, smješten na sjeverozapadnom dijelu BiH, površine 689 km2, izmedu planina Plješevica i Grmec. Opcina Bihac granici s opcinama Cazin, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac i Drvar, a s hrvatske strane s opcinama Donji Lapac, Korenica i Slunj.

Reljef bihacke opcine najvecim dijelom cine polja, brežuljci i srednjeplaninska zemljišta. Veci dio bihacke opcine bogat je izvorima, potocima i rijekama. Podrucje Bihaca ima umjeren planinski tip klime, ali raznovrstan zbog utjecaja zracnih masa iz susjednih i daljih oblasti. Ljeta su topla i suha, zime hladne, s mnogo padavina. Ukupna dužina vodotoka rijeke Une na opcinskom prostoru iznosi 80 km. Tokom kalendarske godine oko 80 dana ima temperaturu nižu od nule. Mrazevi se javljaju od oktobra do aprila, a snijeg od novembra do aprila. Magla je karakteristicna za Bihacko polje, posebno Gorjevac i Dubovsko.

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

18 Mar 2011 15:41 #42 by corvus_edin
SP-Objekat CB-2

betoniranje i zidanje zidova u prizemlju Lamele 2 i Lamele 3,





Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

18 Mar 2011 15:41 #43 by corvus_edin
Svečano potpisan Ugovor Općine Bihać s konzorcijem Fichtner-Una Consulting



08. Feb 2011 | Izvor informacije: uskportal.ba

BIHAĆ – Svečanom ceremonijom u Salonu Općine Bihać, danas je ozvaničen Ugovor između Općine Bihać, konzorcija Fichtner GmbH & Co. KG iz Stuttgarta i Una Consultinga iz Bihaća, kojim se završila sveukupna procedura izbora konsultanta za implementaciju Projekta odvodnje i prečišćavanja otpadnih i oborinskih voda na području ove općine.

U prisustvu brojnih gostiju i predstavnika javnog i političkog života Bihaća, svoje potpise u ime ugovornih strana stavili su općinski načelnik mr. sci. Albin Muslić i gospodin Dewi Evans, direktor za razvoj poslova i akvizije pri njemačkoj firmi Fichtner.

Prema riječima načelnik Muslića ovo je jedan od historijskih trenutaka za grad Bihać i Bišćane, jer se konsultantskim ugovorom rješavaju sva ona dodatna pitanja, idejni projekat i sve što je potrebno kako bi se u najskorije vrijeme pokrenule aktivnosti na implementaciji projekta.

Povlačenjem prvih sredstava iz KfW granta u visini od oko 1,3 miliona eura za izradu potrebne dokumentacije, prema Muslićevim riječima, počeo je put Bihaća prema savremenoj i modernoj kanalizaciji i konačnom rješenju problema otpadnih i oborinskih voda.

Uz pomoć domaćeg i inostranog konsultanta, Općina Bihać će početi s realizacijom projekta, koji znači upošljavanje građevinske operative, te druge brojne benefite za građane Bihaća.

- Moramo se izboriti za svako novo radno mjesto u ovako teškim i kompleksnim vremenima, a ovo je upravo takav projekat, kazao je na kraju svog obraćanja načelnik Muslić.

Da se radi o velikom projektu potvrdili su i gospodin Dewi Evans, odnosno Sandi Zulić koji su kazali kako je ovo prvi njihov veliki projekat u BiH.

Prema njihovim riječima, projekat čiji se koraci danas trasiraju, jeste od obostranog interesa, kako za njih, tako i za Općinu Bihać, te izražavaju optimizam u pogledu njegovog početka, razvoja i četvorogodišnje suradnje.

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

18 Mar 2011 15:43 #44 by corvus_edin
Projektirani radovi na Plandištu

U skladu sa Studijom o zaštiti obala rijeke Une, njenim utvrđenim zadacima i zaključcima, Općina Bihać je još u oktobru 2010. godine aplicirala s projektima koji se tiču zaštite i uređenja obala i samog korita rijeke Une u gradskom području.


slika: pasa biscani.net


Tom prilikom apliciran je projekt uklanjanja nanosa pijeska uz produbljivanje korita rijeke Une na području „Plandište“, kao i projekat sanacije lijeve obale rijeke Une u naselju Repušine, uz uređenje obale i njeno utvrđivanje nizvodno od Bakšaiškog mosta.

Naime, tokom niza godina taloženje pijeska i šljunka stvorilo je pješčane sprudove i ade koje su promijenile tok matice rijeke Une, a što je dovelo do ugrožavanja i erozije susjednih obala i otoka.

Realizacijom projekta, tj. mašinskim vađenjem pješčanih i šljunčanih nanosa u površini od oko 500 kvadratnih metara, produbit će se korito rijeke Une, stabilizirati riječna matica, te zaštititi obala i otoka od daljnje devastacije.

Za realizaciju projekata Agencija je odobrila 90 hiljada konvertibilnih maraka, a radovi na realizaciji projekta na lokaciji Plandišta, počela je ovih dana.



slika: ce

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

18 Mar 2011 15:48 - 18 Mar 2011 15:50 #45 by corvus_edin
O novim tržnim centrima u Bišću

Čavkunovićeva nova



slika: pasa - biscani.net


I još jedna informacija, definitivno na proljeće počinje izgradnja Mercatora na Repušinama, na praznom prostoru preko puta Tranzita.

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

18 Mar 2011 22:21 #49 by Keno
a sto se Bihac gradi,lijepo,samo naprijed!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

26 Mar 2011 09:48 #61 by corvus_edin
Kanalizaciona mreža na području MZ Ozimice I

Općinski načelnik, mr. Albin Muslić posjetio je tokom dana gradilište kanalizacione mreže duž Ulice. dr. Irfana Ljubijankića u naselju Repušine, u nastojanju da se bliže upozna sa radovima u ovoj pilot zoni projekta odvodnje i prerade otpadnih fekalnih i oborinskih voda.



Kako je javnost već ranije upoznata, na ovom području radi se paralelno oborinska i fekalna kanalizacija u dužini od 900 metara u vrijednosti od oko 180 hiljada konvertibilnih maraka. Pored kanalizacije u toku je i izmjena starih azbestno-cementnih vodovodnih cijevi u dužini od 450 metara u vrijednosti investicije oko 90 hiljada konvertibilnih maraka.



Uporedo sa ovim poslovima koji se rade u okviru bihaćkog „Vodovoda“, Zavod za prostorno uređenje izvršio je izmještanje stare javne rasvjete na nove betonske stupove u ovoj ulici u ukupnoj dužini od 450 metara.
Kako je ovom prigodom kazao načelnik Muslić, svim ovim projektiranim aktivnostima koje bi se trebale završiti u roku do kraja mjeseca marta ukoliko to dopuste vremenske prilike, Bihać će potvrditi sva dosadašnja nastojanja i projekte kojima se direktno poboljšavaju uslovi života građana Bihaća.

- Učinićemo sve kako bi ovih proljetnih mjeseci Bihać uistinu bio veliko gradilište, ali i da u predstojećem vremenu uradimo sve pripreme kako bi naredne godine započeli sa radovima na tvornici za preradu otpadnih voda. Pozivam sve građane da zajednički radimo na svim projektima za Bihać,- kazao je, između ostalog načelnik Muslić.

Kanalizacija, vodosnabdijevanje, javna rasvjeta, putevi i sve druge potrebe građana, prema njegovim riječima, bit će i tokom ove godine u fokusu pažnje općinske uprave, ali i projekti na kojima će Općina Bihać tražiti partnere na domaćem i međunarodnom planu.

Riječi i optimizam načelnika Muslića dijeli i Hasan Zulić, vođa jedinice za implementaciju projekta izgradnje sistema odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda na području općine Bihać.
Kako je Zulić kazao danas predstavnicima medija, radi se o sinhroniziranim aktivnostima u čemu svi, počev od općine, preko jedinice i preduzeća do izvođača, koncizno planiraju i izvršavaju svoje obaveze.

- S obzirom da ovom ulicom prolazi veliki broj instalacija koje nisu oštećene radovima, već su naprotiv sačuvane, pokazuje da se mogu uspješno iskoordinirati sva aktivnosti u ovoj pilot zoni, a što je primjer za buduće opsežnije projekte, - riječi su gospodina Zulića.

26. Mar 2011 | Izvor informacije: www.USKportal.ba

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

24 Apr 2011 10:34 - 24 Apr 2011 10:44 #150 by corvus_edin
mali construction update

Gradska Džamija napreduje






U Bišću postalo moderno nagrađivanje



a prekoputa ovo



novi objekat




lijep detalj



ovdje nešuo mudaju



nekakav novi butik

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

21 Jul 2011 08:02 #258 by corvus_edin
Novo gradiliste kod poliklinike - kazu da se prave SPO i da Robot investira







slike: candyman

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

14 Sep 2011 18:07 - 14 Sep 2011 18:20 #315 by corvus_edin
Bihać trenutno ima tri dominirajuća projekta:
SPO Robot2 i TC Mercator, kao i izgradnja nove gradske dzamije
uz to i jedan novi poslovni objekat na raskrsnici kod FISa/Interexa o kojem se priča da treba udomaćiti buduću filijalu MCDonaldsa

Pregled

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.120 seconds

 

Top