U promet zvanično pušteni novoizgrađeni kružni tok i pothodnik na trasi Južne longitudinale

07 juzna longitudinala 16 aug 2018

Novoizgrađeni kružni tok i pothodnik na trasi Južne longitudinale u blizini pekare „AS“ u naselju Hrasno Brdo na području Općine Novo Sarajevo večeras su zvanično pušteni u promet, u organizaciji Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo. Ovom događaju, uz čelnike Kantona i Općine, prisustvovao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao i predstavnici nadležnih kantonalnih organizacija i građani navedene lokalne zajednice.

Kružnim tokom spojeno je pet ulica, i to: Zvornička, Azize Šaćirbegović, Safeta Hadžića, Put Mladih muslimana i Hrasno Brdo.

Ukupna vrijednost uloženih sredstava za izgradnju pomenutih saobraćajnih infrastrukturnih objekata je 8.118.026,13 eura.

“Ova kreditna sredstva Vlada Kantona Sarajevo je obezbijedila od EBRD-a, putem Ministarstva saobraćaja. Riječ je o izuzetno važnim infrastrukturnim objektima za kanton i općinu jer će se ubrzati putna komunikacija i smanjiti gužve u ovom dijelu grada”, naveo je između ostalog ministar saobraćaja KS Mujo Fišo.

Po riječima premijera KS Adema Zolja ovo je najvažniji projekt na Južnoj longitudinali, uključujući i aspekt bezbjednosti.

“U blizini su škole, te je nakon izgrađenog pothodnika sigurnije kretanje djece kao i građana. Mnogo toga je još urađeno na ovom lokalitetu. Kada pogledate prema stadionu Grbavica vidjet ćete široke trotoare, nema više stubova sa kontaktnom mrežom na njihovoj sredini. Sada postoje četiri saobraćajne trake, trolejbuski saobraćaj se odvija nesmetano i nema gužve na ovom dijelu saobraćajnice", naveo je premijer Zolj.

Dodao je da se nastavlja realizacija projekta Južne longitudinale.

“Vlada KS već pravi plan da se preostali dio saobraćajnice u Općini Novo Sarajevo završi u što skorije vrijeme. Za dionicu do ulice Hamdije Čemerlića očekuje se početak radova u ovoj godini a nastavak radova do ulice Derviša Numića će biti kada se izgradi nova zgrada i presele stanari iz postojeće zgrade u ulici Grbavička. Od novca Direkcije za puteve će se finansirati još 150 metara dionice i time će trasa Južne longitudinale na području Općine Novo Sarajevo biti završena”, objasnio je premijer Zolj.

Trasa Južne longitudinale – faza II počinje od raskrsnice ulica Hamdije Čemerlića i Zvornička do raskrsnice ulica Zvornička i Azize Šaćirbegović, pri čemu se dio trase nastavlja i u ulicu Safeta Hadžića. Saobraćajnica prolazi kroz urbani gradski prostor i predstavlja njegov sastavni dio. Radi se primarnoj gradskoj saobraćajnici, jednoj od glavnih gradskih linija po kojoj se odvija saobraćaj po pravcu istok-zapad, saopšteno je iz press službe Vlade KS.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top