Intervju: Bojan K. i Adnan A., autori mosta Radićeva - ALU

festina lente most visual

Ekipa Sarajevo Construction web portala je imala priliku da razgovara sa idejnim tvorcima mosta između Radićeve ulice i Akademije likovnih umjetnosti. U ekskluzivnom intervjuu koji su za nas dali Bojan Kanlić i Adnan Alagić, u to vrijeme studenti druge godine Akademije likovnih umjetnosti – smjer produkt dizajn, najviše je bilo riječi o samoj ideji, formi i poruci koju most prenosi.

"Što se tiče ideje, naša prvenstvena želja je bila da ovaj most bude novi simbol grada, tj. da bude vizuelno atraktivan. Sve je počelo od najjednostavnijeg oblika - ''trake mosta'', odnosno linije koja spaja tačku A i tačku B (obale rijeke). Daljim procesom razrade ideje došlo se do konačnog oblika i nastanka heliksa na sredini mosta, koji simbolizira kapiju kao tradicionalni element bosanske arhitekture i gradova. Heliks, odnosno kapija mosta predstavlja ''izlazak iz nečega i ulazak u nešto'', u ovom slučaju prelazak u prostor akademije i prostor umjetnosti. Heliksom na sredini mosta se također želi približiti prostor i sami događaji (prvenstveno izložbe) Akademije običnom prolazniku"', - izjavili su Kanlić i Alagić.

Naziv mosta '' Festina lente'' (lat. požuri polako) predstavljaju poveznicu te latinske izreke i samog koncepta mosta. "Jedan od razloga osvajanja prvog mjesta na konkursu za izradu idejnog rješenja za most Radićeva – ALU, jeste i taj što su ovim mostom direktno spojene pješačke hodne linije od semafora na desnoj obali Miljacke do samog ulaza u Akademiju likovnih umjetnosti na lijevoj obali".

Što se tiče tehničkih karakteristika, most je izrađen od čelične konstrukcije i biće obložen aluminijumskim pločama. Ograda je od lameliranog stakla sa drvenim rukohvatima, i u okviru ograde će biti postavljena LED diodna rasvjeta. Projektovna nosivost mosta je 500 kg/m2.

Kanlić i Alagić su nam rekli i da je sama forma mosta ''zadala dosta glavobolje'' statičarima, jer je jedinstvena i odstupa od nekih standardnih formi i oblika mostova kakve poznajemo. "Bilo je prijedloga da se most uradi kao armirano-betonska konstrukcija, međutim investitor projekta Opština Centar je u potpunosti podržala naš originalni dizajn, što je donekle uticalo i na samo prolongiranje početka radova", - rekli su nam ovi mladi umjetnici.

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top