Izradnja Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi počinje na proljeće 2024. godine

ars aevi vizual foto vlada ksU sarajevskoj Vijećnici je, uz prisustvo i obraćanje predstavnika bosanskohercegovačkih, italijanskih, evropskih i međunarodnih vlasti i organizacija, održana završna prezentacija arhitektonskog projekta Muzeja ARS AEVI.

Čast da ovu manifestaciju otvore imali su gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, Marco Di Ruzza, Manoela Lussi ispred Italijanske agencije za razvoj i saradnju (AICS) na Zapadnom Balkanu, šef kooperacije u Delegaciji Evropske Unije u BiH, Stefano Ellero, premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk i načelnik općine Novo Sarajevo, Hasan Tanović.

“Sve smo bliže cilju. Za nešto manje od dvije godine uradili smo ono na šta se čekalo skoro tri decenije. Uspješno završavamo ključne faze pred samu izgradnju Muzeja savremene umjetnosti ARS AEVI. Bit će to još jedan dragulj naše kulturne baštine, sa najznačajnijom kolekcijom savremene umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi. Hvala na podršci prijateljima iz Italije, Delegaciji EU u BiH, Kantonu Sarajevo i Općini Novo Sarajevo“, kazala je gradonačelnica Karić.

Ambasador Di Ruzza je, također, zahvalio svim partnerima na izvanrednom timskom radu, naglasivši da Ars Aevi nije samo dragocjen umjetnički i kulturni projekat, već je mnogo, mnogo više od toga: “Ars Aevi predstavlja, u simboličnom smislu, moćno oruđe za ohrabrivanje, unaprjeđenje i pečatenje puta pomirenja u BiH, utirući put za poželjnu budućnost dublje i odgovornije saradnje između različitih komponenti ove zemlje, u interesu stanovništva, a posebno novih generacija, i kao podrška njenom putu ka evropskim integracijama, putu čiji će Italija i dalje biti čvrsti pobornik i stalna referentna tačka. Iskrena nada talijanske strane je da će ARS AEVI postati moderan, inkluzivan, višestruki kulturni prostor otvoren za sve, najizrazitiji predstavnik ponovnog rođenja Sarajeva i Bosne i Hercegovine i svjedočanstvo vrijednosti međunarodne saradnje”.

Podsjetimo, u novembru 2021., Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, potpisali su okvirni sporazum o implementaciji Projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti "Ars Aevi" i nedugo nakon toga, izdata je građevinska dozvola za Kvadrant C - Marijin Dvor.

Idejni projekt muzeja Ars Aevi je Gradu Sarajevu poklonio jedan od najuglednijih svjetskih arhitekata, Renzo Piano.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top