Izvještaj sa trenutnih gradilišta u Starom Gradu

at mejdan stari grad nov 15 19

U općini Stari Grad i dalje se radi na velikom broju projekata, od kapitalnih do manjih, infrastrukturnih, a većina ih je u završnim fazama. U nastavku vas informišemo o aktuelnim radovima koji se izvode na 17 gradilišta o ovoj općini.

Višenamjenski trg i podzemna garaža

Danas je počelo asfaltiranje saobraćajnice oko platoa na podzemnoj garaži i bit će završeno postavljanje prvog sloja asfalta, od ulice Avdage Šahinagića do raskrsnice kod Novog mosta Vijećnica. Sutra je planirano nanošenje drugog sloja, a sljedeće sedmice radovi na ulazu u podzemnu garažu. Popločano je više od 70 odsto površine trga, te završeno popločavanje trotoara uz rijeku Miljacku koji je u odnosu na raniji, proširen.

Izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića jedan je od kapitalnih projekata Općine Stari Grad u ovoj godini čija je vrijednost skoro sedam miliona konvertibilnih maraka. Projekat se finansira kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj.

podzemna garaza vijecnica nov 15 19

Dom zdravlja Stari Grad

Radovi na rekonstrukciji Doma zdravlja Stari Grad mogli bi biti završeni do sredine sljedećeg mjeseca, a trenutno se završava popločavanje atrijuma i privode kraju radovi na kotlovnici u ovom objektu. Počela je primopredaja i useljavanje završenih prostorija. Kao što je poznato, ranije je završena zamjena stolarije, nadziđivanje sjevernog i južnog krila, postavljena nova fasada, saniran podrum, krov i dr.

Administrativno sjedište Općine

Prema informacijama Tima za implementaciju kapitalnih projekata, do sada je završeno više od 70 odsto radova na ovom objektu koji uključuju zamjenu bravarije, postavljanje novih rasvjetnih tijela, izgradnju nove kotlovnice. U toku je zamjena bravarije na stubišnim otvorima, te radovi na finaliziranju fasade na dijelu zgrade. Nakon toga preostaje još zamjena bravarije i rasvjetnih tijela, te postavljanje fasade na sjevernoj strani objekta, između I I VI sprata. Posljednji će se raditi prizemlje – ulaz i šalter sala, te pasarela između Objekata A i B.

Restauracija zgrade Muzičke akademije

Nastavljeni su radovi na restauraciji zgrade Muzičke akademije - nacionalnog spomenika iz 1882. godine. Izvodi se druga faza radova nakon što je prethodno završena sanacija nestabilnih dijelova fasade, izrada novih elemenata po uzoru na prethodne, kao i restauracija oštećene i nestabilne arhitektonske dekoracije. Druga faza, između ostalog, uključuje i zamjenu kompletne vanjske stolarije. Trenutno se izvode radovi na utopljavanju sjeverne strane fasade.

Rekonstrukcija separatne kanalizacione mreže u ulici Berkuša mala

Na granici između mjesnih zajednica Širokača i Toka – Džeka, tačnije u ulici Berkuša mala izvode se radovi rekonstrukcije separatne kanalizacione mreže. Ukupna dužina na kojoj se radi rekonstrukcija je 333 metra (I krak - 83 metra, II - krak 100 metara i III - krak 150 metara). Radovi su počeli s donje strane, iz mjesne zajednice Toka – Džeka tj. iz ulice Berkuša mala. Na toj prvoj dionici je položeno oko 80 metara novih cijevi i 14 novih šahtova, a trenutno se izvode radovi na drugoj dionici na raskrnici ulice Berkuša velika. Radovi se izvode u izuzetno teškim uslovima jer je veliki broj instalacija položen u jako uskoj ulici.

Zavšni radovi u Štromajerovoj ulici

Napreduju radovi na popločavanju jedne od najpopularnijih i najprometnijih pješačkih zona u Starom Gradu, Štrosmajerove ulice. Radovi se izvode od spoja sa ulicom Ferhadija do ukrštanja sa ulicom Zelenih beretki, a dosad je popločano više od 75% površine, a prethodno su zamijenjene podzemne instalacije i urađena oborinska odvodnja.

Sanacija platoa Kovači

U toku su radovi na sanaciji platoa Kovači, površine oko 2.000 metara kvadratnih. Riječ je o pripremi površine i preslaganju postojeće, stare granitne kocke.Trenutno se radi izljevanje fuga s desne strane platoa, iz pravca Islamskog centra, dok se s lijeve strane uklanjanju kocke u srednjem dijelu. Saobraćaj vozila prilagođen je radovima na terenu, a vozači s emole za strpljenje.

Tamponiranje ulice Ispod Budakovića

Nakon rekonstrukcije vodovodne mreže u dužini od 475 metara u ulici Ispod Budakovića, uslijedili su radovi uređenja kolovozne podloge u dužini od 570 metara. Trenutno je u toku ravnanje i tamponiranje ulice.

Projekat asfaltiranja finansira Općina Stari Grad sa 146.000 KM, a postavljanja nove kanalizacije koštalo je preko 160.000 KM.

Nova kanalizaciona mreža u kraku ulice Ispod Budakovića

Pore gore navedenih radova, u kraku ulice Ispod Budakovića u završnoj fazi je i rekonstrukcija separatne kanalizacione mreže između centralnog dijela ulice Ispod Budakovića i ulice Vrbanjuša. Navedeni radovi podrazumijevali su rekonstrukciju separatne kanalizacione na dužini od oko 140 metara, a koštali su 215.000 KM. I ovaj dio će se asfaltirati nakon testiranja i ispitivanja mreže.

Utopljavanje OŠ “Mula Mustafa Bašeskija“

U Osnovnoj školi “Mula Mustafa Bašeskija“ realizuje se projekat utopljavanja objekta vrijedan oko 450.000 konvertibilnih maraka. Projekat finansira Vlada Švedske, posredstvom Ambasade Švedske u BiH, a implementira UNDP u BiH. Finansijsku podršku projektu utopljavanja OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ dala je Općina Stari Grad Sarajevo, te Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Trenutno se radi zamjena stolarije na starom dijelu objekta, dok se na novom radi sanacija fasade. Jedan dio fasade već je završen.

Rekonstrukcija krova u vrtiću „Biseri“

Na objektu vrtića „Biseri“ u toku je rekonstrukcija krova. Trenutno je u toku termoizolacija ravnog krova na ovom objektu. Na krovu je postavljena lepenka, staklena vuna i stiropor. U prethodnom periodu u samom objektu postavljene su nove mašinske instalacije. Vrijednost radova na Vrtiću Biseri iznosi oko 113.000 konvertibilnih maraka, finansira ih Vlada Švedske, posredstvom Ambasade Švedske u BiH, a implementira UNDP u BiH. Finansijsku podršku projektu dala je Općina Stari Grad Sarajevo, te Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Gradnja dječijeg igrališta kod vrtića „Bajka“

Na Vrbanjuši, kod vrtića „Bajka“, u toku je izgradnja dječijeg igrališta. Ovaj projekat je rezultat višegodišnje saradnje Općine Stari Grad sa pobratimskom Općinom Selçuklu iz turskog grada Konya. Projektom je planirano da se na igralištu, na površini od 100 metara kvadratnih, postavi podloga, metalna kula s toboganom, njihalica, vrtuljak i klackalice. Projekat košta oko 20.000 KM. Općina Selçuklu ga finansira sa 15.000 KM, a Općina Stari Grad sa 5.000 KM. Završeno je ravnanje, tamponiranje i nabijanja terena do nosivosti predviđene projektom. Sada se vrše pripreme za postavljanje tzv anti-stresne podloge na koju će se stavljati mobilijar.

Park mira u Aleji ambasadora

Park mira koji se gradi na Darivi bit će završen ovog mjeseca, a prostirat će se na površini od 1.200 metara kvadratnih. Završeno je betoniranje podloge za igralište, a u toku je hortikulturno uređenje i postavljanje ploča. Park će se sastojati iz tri dijela i imati sprave prilagođene djeci sa invaliditetom. Projekat „Park mira“, rezultat je uspješne implementacije programa „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, a sa 150.000 KM finansira ga Ambasada Švedske u BiH i to na inicijativu ministrice vanjskih poslova Švedske Margot Wallström. Projekat implementiraju UNDP u BiH, Općina Stari Grad Sarajevo i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja.

park mira starigrad nov 15 19

Uređenje šetališta hadži hafiza Halida ef. Hadžimulića

Projekat uređenja šetališta hadži hafiza Halida ef. Hadžimulića pored parka At mejdan, je u završnoj fazi. Asfaltirane su šetnice i spoj sa parkom At mejdan, na mjestu nekadašnje saobraćajnice urađena je zelena površina, a zasađeno je 13 novih stabala lipe. Trenutno se radi popločavanje zona gdje su predviđene slobodnostojeće zatvorene bašte,

Investitor projekta je Općina Stari Grad Sarajevo, dok radove izvodi KJKP ''RAD'' i KJKP ''PARK'' d.o.o. Sarajevo. Stručni nadzor nad izvođenjem projekta vrši JU Kantonalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, a investiciono-tehnički nadzor firma Ambijenta.

Nova kaldrma u ulici Nadmlini

Ulica Nadmlini na Kovačima trenutno se sanira u dužini od 110 metara, a radi se skidanje stare podloge i postavljanje nove kaldrme. Trenutno se izvode radovi na ručnom štemanju i mašinskom skidanju slojeva stare kaldrme na stepeništima. Nakon toga se nabija podtlo i ravna, te priprema beton i podloga za novu kaldrmu. Na ovom gradilištu uporedo se radi i polaganje priključaka olučnih vertikala na novoizgrađeni cjevovod, te podešavaju šiberi na visinu novoizgrađene kaldrme. Projekat košta 113.000 KM.

Asfaltirana desna strana trotoara od Baščaršije do Stare pravoslavne crkve

U toku je sanacija desne strane trotoara u ulici Mula Mustafe Bašeskije, a trenutno se izvode radovi od Stare pravoslavne crkve do Logavine. Zbog frekventnosti dionice radovi se izvode u fazama, tako da su do sada urađeni širi dijelovi trotoara za pješake, od Logavine do tramvajske stanice kod Katedrale i od tramvajske stanice Baščaršija do Stare pravoslavne crkve. Radove finansira Općina Stari Grad Sarajevo, iznosom od oko 87.000 KM. Ukupna dionica koja se sanira je od tramvajske stanice Baščaršija do taxi štanda Markale, dužine oko 500 metara.

Radovi u ulici Golobrdica

Na Logavinoj u ulici Golobrdica, u toku su radovi na sanaciji lokalnog puta dužine 323 metra. Asfaltiranje ulice počet će odmah nakon što BH Telecom završi zamjenu svojih instalacija. Ovaj projekat sa oko 111.000 konvertibilnih maraka finansira Općina Stari Grad.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top