Općina Centar i Vlada KS nastavljaju zajednički kapitalni projekat izgradnje objekta škole na Šipu

02 osnovna skola sip jul 15 20 centar

Jučer je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anisom Krivićem organizovao zajednički obilazak objekta na Šipu koji se gradi potrebe nove osnovne škole.

Ovaj kapitalni objekat, zahvaljujući finansijskim izdvajanjima Općine Centar i pomenutog ministarstva, je izgrađen u tri bloka sa učionicama, fiskulturnom salom, garažom, kotlovnicom, obdaništem i svim ostalim pratećim sadržajima koji su potrebni za osnovnoškolsko obrazovanje.

"Sada je najvažnije da zajedničkim snagama realizujemo ovaj projekat do kraja, Ovaj projekat je od velikog značaja za ovo područje, jer će ovdašnji stanovnici dobiti jedno od najmodernijih zdanja koje će objediniti predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje. Pored škole imamo mogućnost za uređenje velike parkovske površine i tu ćemo započeti realizaciju odmah zajedno sa sportskim i ciciban igralištem. Vrijednost ovog projekta je nešto više od devet milion KM i naše ambicije su da ovaj projekat sa radovima okončamo do kraja ove kalendarske godine. Bilo bi dobro da nadležno ministarstvo obezbjedi najmanje milion KM rebalansom kantonalnog budžeta. Ukoliko prodamo objekat u kojem je smještena Ambasada Austrije u BiH, inicijativu koju smo uputili na Općinsko vijeće Centar, raspoloživa sredstva ćemo usmjeriti za potrebe osnovnog i predškolskog obrazovanja što iznosi oko tri miliona KM. Također smo prema Vladi FBiH kandidovali pet projekata, među kojima je i ovaj, za odobrenje dva miliona KM što će nam značajno olakšati završetak ovog projekta", objasnio je načelnik Ajnadžić tokom obilaska.

Ministar Krivić je još jednom potvrdio da će ovo ministarstvo nastaviti sarađivati sa Općinom Centar kako bi realizovali, kako ovaj, tako i druge projekte značajne za obrazovanje.

"Do sada smo završili grube građevinske radove odnosno kompletna konstrukcija objekta je izgrađena i dijelom je završeno postavljanje potrebnih instalacija. Također je postavljena i vanjska eloksirana bravarija i trenutno obavljamo radove na vanjskom uređenju. Nakon toga slijede takozvani fini radovi odnosno postavljanje podnih obloga i malterisanje unutrašnjosti objekta. Osim što će u ovom objektu biti smještena osnovna škola na korisnoj površini od 5.400 metara kvadratnih, u suterenu smo ostavili prostor do oko 450 metara kvadratnih za smještaj obdaništa. Do sada smo utrošili oko šest miliona KM, od čega je Općina izdvojila nešto više od tri miliona, a nadležno ministarstvo ostatak", objasnila je pomoćnica načelnika za urbanizam i zaštitu okoliša Amela Landžo, koja vodi ovaj projekat u ime Općine Centar.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top