Saradnja Vlade KS i Opštine Centar u realizaciji kapitalnih projekata

04 obdaniste razigrani dani mart 03 19

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je jučer zajedno sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom i kantonalnom ministricom za obrazovanje, nauku i mlade Zinetom Bogunić obišao dvije lokacije gdje je u toku izgradnja objekata obdaništa Razigrani dani u ulici Patriotske lige do broja 46 i osnovne škole u naselju Šip.

Ovom prilikom su novoimenovani čelnici Vlade Kantona Sarajevo upoznati o dosadašnjem toku realizacije pomenuta dva kapitalna i za općinu Centar veoma važna projekta.

"Posebno mi je zadovoljstvo da smo danas obišli dva iznimno važna gradilišta sa kojima bi trebali oplemeniti Općinu sa veoma potrebnim objektima vrtića i osnovne škole. Jako smo zadovoljni dinamikom izgradnje ovih objekata i kako imamo zaokruženu finansijsku konstrukciju, prema našim planovima objekat Razigrani dani, gdje će osim obdaništa biti smješten i Centar za zdravo starenje, planiramo staviti u funkciju do kraja ove a najkasnije do februara naredne godine. Općina Centar je do sada planirala 2.200.000 KM za izgradnju objekta obdaništa, s tim što ćemo zatražiti od nadležnog kantonalnog ministarstva podršku u opremanju novoizgrađenog obdaništa", objasnio je Ajnadžić.

U dosadašnjem toku radova na izgradnji novog obdaništa u ulici Patriotske lige okončani su radovi na zaštiti građevinske jame i ugradnji armirano-betonskih šipova, te izgradnji armirano-betonske ploče. Također je završena izgradnja vertikalne konstrukcije objekta, odnosno zidova skloništa, i u toku je izgradnja armirano-betonske ploče iznad skloništa. Nakon ovoga slijedi zidanje prizemlja kao i prvog sprata. Uz izgradnju objekta planirano je i vanjsko uređenje koje predviđa parkovski mobilijar i igralište.

"Vlada KS će stajati iza dobrih projekata svake lokalne zajednice kao što je ovdje slučaj. Sa načelnikom Ajnadžićem smo obavili niz razgovora s namjerom da utvrdimo na koji način se Vlada KS može uključiti u realizaciju ovakvih projekata. Odličan gest načelnika Ajnadžića je da će Općina Centar po simboličnoj cijeni od jedne konvertibilne marke po kvadratu najma ustupiti prostor vrtića Javnoj ustanovi „Djeca Sarajeva“. Vlada Kantona Sarajevo već učestvuje u projektu izgradnje osnovne škole na Šipu i rebalansom budžeta Kantona Sarajevo, kojeg planiramo usvojiti u maju ove godine, povećat ćemo iznos izdvajanja za objekat ove škole", kazao je premijer Forto.

U dosadašnjem toku izgradnje objekta škole na Šipu, kad je riječ o prvom bloku A u cijelosti su završeni radovi na armirano-betonskoj konstrukciji zajedno sa postavljanjem vanjske PVC stolarije i krovnog pokrova. Na drugom dijelu objekta u bloku B izgrađena je armirano-betonska konstrukcija prizemne etaže gdje je postavljena i PVC stolarija i ovdje je planirana izgradnja još jedne etaže.

Sa završetkom izgradnje nova škola na Šipu će na površini od oko 6.100 metara kvadratnih korisne površine imati 18 novih učionica sa kabinetima za nastavno i administrativno osoblje škole, vrtić na površini od 450 metara kvadratnih, sportsku dvoranu i garažni prostor, te kotlovnicu. Prostor oko škole će biti hortikulturno uređen sa prostorom za igru i zabavu djece a koji će biti povezan sa obližnjim sportskim igralištem čiju izgradnju je također finansirala Općina Centar.

Prema procjenama, izgradnja i opremanje ove škole će koštati oko 10.600.000 KM. Općina Centar je za izgradnju prva dva bloka škole, koji treba da budu gotovi do kraja aprila ove godine, ugovorila 3.200.000 KM. Za početak izgradnje posljednjeg bloka C tokom ove godine potrebno je najmanje 2.200.000 KM.

Na osnovu višegodišnjih zahtjeva stanovnika Šipa radovi na izgradnji ove škole su započeli 2017. godine. Prema anketama koje su provedene na oko 3.800 stanovnika, dobijeni su podaci da će u novu školu biti upisano između 350 i 500 djece.

Jučerašnjem obilasku gradilišta, osim saradnika iz nadležnih općinskih službi, prisustvovali su i predstavnici građevinske firme „Unigradnja“ d.d. Sarajevo koja je angažovana na izgradnji vrtića Razigrani dani i osnovne škole na Šipu.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top