U toku prva faza izgradnje prvog krematorija u Bosni i Hercegovini

02 krematorij vlakovo visual

Na gradskom groblju Vlakovo u Sarajevu još je u toku prva faza izgradnje prvog krematorija u Bosni i Hercegovini.

"Uprkos svim problemima s kojima smo se susreli te administrativnim preprekama koje smo imali, radovi na ovom velikom i značajnom projektu - projektu izgradnje kompleksa krematorija i komemorativnog centra na Vlakovu se nastavljaju da bismo građanima mogli što prije pružiti i ovu važnu uslugu. Svakako da je ovo veliki uspjeh našeg preduzeća.", istakao je generalni direktor KJKP "Pokop" Goran Cerić.

Krematorij će, prema prethodnim najavama, biti građen u dvije faze, a investicija je višemilionska.

U prvoj fazi planirana je izgradnja prostora i ugradnja peći, dok druga podrazumijeva izgradnju svih pratećih sadržaja i različitih prostorija za potrebe opraštanja od umrlog, od prostorija za porodice, recepcije, ljekarske sobe, različitih salona, klesarske i vrtlarske radionice i svega onog što savremeno groblje treba imati.

Cerić je naglasio kako je ovaj projekt važan ne samo da bi se izašlo ususret željama građana za kremiranjem već i zbog činjenice da još ne postoji adekvatan način zbrinjavanja patohistološkog otpada, što je problem svih većih kliničkih centara u BiH.

"S ekološkog aspekta, značaj krematorija je, također, višestruk zbog smanjenja rizika od raznih onečišćenja, zagađenja, pa čak i mogućih zaraza. Stoga interes za svoje djelovanje izgradnjom krematorija mogu pronaći različite institucije širom države.", dodao je Cerić.

Iz "Pokopa" napominju da se građanima osigurava opcija kremiranja pod mnogo povoljnijim uvjetima u odnosu na sadašnje mogućnosti.

Na zahtjev srodnika ili druge zainteresirane osobe, do sada se kremiranje vršilo u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji, na način da KJKP "Pokop" organizira prijevoz umrle osobe u Zagreb ili Novi Sad, nakon čega vraća urnu u BiH.

"Pokop" takvih zahtjeva godišnje ima dvadesetak, no interes za kremiranjem je mnogo veći.

"Izgradnjom krematorija troškovi bi znatno bili smanjeni, samim tim što je međunarodni transport veoma skup. Troškovi kremiranja kod nas bili bi svega oko stotinjak maraka, a očekuje se da bi se s uslugama kremiranja kod nas krenulo već koncem iduće godine.", kazali su iz "Pokopa".

(Fena)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top