Useljenje u novu zgradu ASU planirano početkom naredne godine

02 akademija scenskih umjetnosti sarajevo 03.06.2018 wm

Nakon 12 godina od početka izgradnje nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti, završetak radova se očekuje do kraja ove godine. Brojni administrativni, kao i finansijski problemi godinama su usporavali izgradnju objekta, čija je ukupna vrijednost procijenjena na 9,8 miliona KM. Nove prostorije neophodne za poboljšanje izvođenja nastave na Akademiji scenskih umjetnosti mogle bi konačno biti otvorene početkom 2022.

Nedostatak novčanih sredstava, kao i mnoge administrativne prepreke usporile su izgradnju zgrade Akademije scenskih umjetnosti. Kako bi se osigurao završetak građevinskih radova do kraja godine, u budžetu za 2021. Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade je planirano novo kreditno zaduženje od 3,5 miliona KM.

"Prema informacijama koje su nam dostavili izvođači, taj iznos je dostatan za sve građevinske radove. U komunikaciji sa upravom ASU dogovoreno je da oni od opreme iskoriste ono što imaju trenutno u početku, tako da se mi nadamo i useljenju u zgradu početkom naredne godine", kazala je ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Melika Husić-Mehmedović.

Vježbaonica za glumu

Kako je planirano, nova zgrada Akademije scenskih umjetnosti na Skenderiji će osim kabineta posjedovati i prateće prostorije, malu i veliku scenu, vježbaonicu za glumu, prostorije za postprodukciju, kao i mali TV studio. Nove prostorije od velikog su značaja za adekvatno obrazovanje budućih producenata, scenarista, režisera i glumaca. Prostiraće se na 5.500 kvadratnih metara, od čega je 4.600 kvadrata namijenjeno studentima i nastavnicima.

(Oslobodjenje.ba / foto:sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top