Swissôtel Sarajevo donosi novi koncept luksuznog hotelijerstva u BiH

07 scc swissotel jun 2018Brand Swissôtel, kao jedan od luksuznih brandova unutar francuske grupacije hotela „Accor“, koji prema međunarodnoj kategorizaciji spada u hotele sa 5+ zvjezdica, nedavno je dobio i novog člana porodice sa sjedištem u Sarajevu. Veliko otvorenje hotela očekuje se u mjesecu augustu, a u toku su završne pripreme na uređenju enterijera.

Sarajevo Construction u saradnji sa Swissôtelom Sarajevo donosi vam nove uvide u realizaciju ovog projekta, koji BiH i Sarajevo stavlja na mapu svjetskog luksuznog hotelijerstva.

Sa Samidom Sinanovićem, direktorom firme Shad Invest, zaslužne za projekt menadžment i realizaciju projekta razgovarali smo o karakteristikama, izgradnji i opremanju hotela, o zapošljavanju domaće privrede kroz ovaj projekat, kao i kapacitetima i ponudi hotela koja će biti na raspolaganju kako bh. građanima, tako i internacionalnim gostima.

Dizajn i prostori Swissôtela

Swissôtel dizajn je čist i jednostavan. Stvara široke prostore i kreira elegantan ambijent, prilagođavajući se fleksibilnom, brzom i modernom načinu života današnjice. Fokus je stavljen na funkcionalan dizajn sa neočekivanim bosanskim i švicarskim akcentima, a posebna pažnja posvećena je kvalitetu ugrađenih materijala.

Swissôtel Sarajevo koji se prostire na oko 21.000m2 korisnog prostora, svoje goste dočekuje u rakošno osvjetljenom prostoru lobby-a sa stropom visokim 12m, podijeljenom na čak pet funkcionalnih zona. Ulazna partija korespondira sa recepcijom, odnosno tri „monolitna“ recepcijska pulta koji svojom formom podsjećaju na granitne stijene. Sa desne strane, posjetioci će u okviru „Lobby lounge-a“ moći uživati u šoljici kafe ili čaja, dok će sa lijeve strane, moći pronaći svoj kutak za odmor u „Swiss lounge-u“ opremljenom luksuznim i savremenim mobilijarom za sjedenje i odmor.

Predprostor sa dva lifta, iz lobby-a posjetioce vode do kongresnog centra u sklopu kojeg se nalazi velika kongresna sala djeljiva na tri manje, kao i tri sale za sastanke, foaje, free-function neovisna kuhinja i molitveni prostor. Najveća konferencijska sala, „Geneva“, ima kapacitet od oko 350 sjedećih mjesta, u Theatre style postavci. Kongresni dio je koncipiran tako da ima zasebne servisne prostorije, te je na taj način posjetiocima kongresnih prostora obezbijeđeno neovisno funkcionisanje u odnosu na ostatak hotela.

Funkcionalna zona koja povezuje lobby prostor sa smještajnim i restoranskim kapacitetima hotela, sastoji se od četiri lifta, koji funkcionišu u “quadruplex” sistemu, od kojih su tri panoramska sa prekrasnim pogledom na grad.

Volumenski spojeni sa lobby-em su i dva hotelska restoranaThe Fusion” i “Cafe Swiss”.

Na prvom spratu, smješten je “à la carte” restoran ''The Fusion'' kapaciteta cca 104 sjedećih mjesta, otvoren za sve posjetioce.

Restoran je rađen prema “kitchenette” konceptu, u kojem će gosti moći uživati u friškim pecivima, ukusnim kolačima, uz jutarnju kafu ili čaj, te se tako izvaja od uobičajenog koncepta “à la carte” restorana. Iako se radi o “high luxury” brand-u, Swissôtel kroz svoj Swissness koncept, i restoran “The Fusion” podržava svakodnevnu opuštenu atmosferu u kojoj se svaki posjetilac osjeća ugodno i dobrodošlo. “Senzitivnost u dizajnu je od vitalnog značaja za iskustvo boravka u hotelu, uz poštivanje lokalnih tradicija. Stvaranje koherentnih i udobnih enterijera je važan faktor.“, kažu.

“The Fusion” posjeduje i nezavisnu kuhinju sa pratećim pokretnim namještajem za inovativni dio namjenjen show-cookingu, a u kojem će posjetioci moći prisustvovati jednoj sasvim atraktivnoj i posebnoj atmosferi pripreme hrane.

Jedan od ključnih prostora svakog hotela jeste prostor za obavljanje doručka, u ovom slučaju je to “Caffe Swiss” koji se nalazi na drugom spratu. Cafe Swiss je ''all day dinning'' restoranski prostor za goste hotela, kapaciteta 170 sjedećih mjesta, što je dovoljan kapacitet za maksimalnu popunjenost hotela. Pomenuti restoran također je namjenjen i kao servis posjetiocima kongresnog prostora tokom pauza za ručak.

Kuhinje oba restorana posjeduju zasebne pogone pranja suđa, te skladištenja čistog i prljavog suđa osiguravajući tako da se suđe iz različitih restorana ne miješa, u cilju osiguranja ispunjavanja HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) kriterija i HALAL standarda obrade i skladištenja hrane.

Jedinstvenost i osobenost svakog od hotela karakteristika je Swissôtel branda, a ono što izdavaja Swissôtel Sarajevo, je i činjenica da je hotel tzv.„dry hotel“ i i halal, odnosno hotel u kojem se ne služi alkohol.

U augustu je planirano i otvorenje spa i wellness centra na dvije etaže, na površini od oko 1.200m2. Na jednoj od etaža se nalazi ''mixed use spa” za sve vrste korisnika, sa bazenom, saunama, ''floating room'', ''slanom sobom'' i svim ostalim pratećim sadržajima. Ono što je za naše tržište za sada bilo neuobičajeno jeste i spa centar isključivo za dame, koji će se nalaziti na drugoj etaži. Ovaj spa centar ne posjeduje bazen, ali posjeduje mnoštvo dodatnih sadržaja kao što su pedikir, manikir i ostale ''beauty'' usluge.

Od oko 21.000m2 korisnog prostora cca 60% prostora Swissôtela Sarajevo čine smještajni kapaciteti od 218 soba.

Od navedenog broja, 164 su standardne sobe, prosječne veličine oko 40m2. Iako nazvane standardnim sobama, svaka od soba je zapravo family room koja se prema potrebi može transformisati u sobu kapaciteta i do 4 ležaja, što omogućavaju pomenuta kvadratura, ali i oprema u sobama.

Dizajn i brand filozofija jednostavnosti i funkcionalnosti, lako se čitaju u mobilijaru i opremi u sobama. U stilskom izražaju enterijer se naslanja na klasiku, sa elementima tradicionalnog bosanskog, orijentalnog i savremenog, te je kao takav u kontrastu sa vanjskim izgledom objekta koji prestavlja oličje stila 21. vijeka. Uobičajeni mobilijar za ovakvu vrstu soba sastoji se od kreveta, noćnih stolića, provizorne pregrade koja odvaja sjedeći dio sobe, radnog i čajnog stolića, 2 fotelje, sofe i savremene reinterpretacije bosanskog sjedenja na šiljtetu sa nezaboravnim pogledom na grad.

“Swissôtel dizajn je inteligentan i funkcionalan u svakom pogledu. Kao takav, omogućava da je gostu, bez obzira na porijeklo, na prvi pogled jasno kako će upravljati tablom za rasvjetu, tablom za hlađenje i grijanje sobe ili kupatilskom opremom. Sve mora da radi intuitivno.“ – kaže Sinanović.

Na jednoj, od ukupno 14 karakterističnih etaža, nalazi se 16 ovakvih soba.

U smještajne kapacitete hotela ulazi i 14 diplomatskih apartmana i 14 executive suites čija površina se kreće od 70m2 pa do čak 120m2 što uglavnom diktira dinamičan i razigran oblik fasade objekta. Iz istog razloga, gotovo da ne postoje dvije iste sobe u hotelu kada je u pitanju njihova veličina, oblik i pogled.

Za veliko otvorenje planirano u avgustu mjesecu je predviđeno i puštanje u funkciju predsjedničkog apartmana (VIP suite) kapaciteta oko 400m2. Sam VIP suit zauzima prostor od pola etaže orjentisanu na jug. Ovaj apartman posjeduje potpuno nezavistan sistem funkcionisanja od ostalih smještajnih kapaciteta, što podrazumjeva odvojen servisni prostor za pripremu hrane, male sale za press konferencije, prijemne sale, trpezarije za cca 30 osoba i dva smještajna apartmana kapaciteta oko 40m2, kao i privatni spa. Navedene karakteristike pomenutog apartmana su nešto novo u BiH i u potpunosti će moći da odgovore gostima sa najzahtjevnijim potrebama, koji takvu uslugu i očekuju.

Pored smještajnih kapaciteta, važan dio hotela predstavljaju i servisni prostori koji omogućavaju besprijekoran rad hotela. Na etaži -2 se nalazi centralna hotelska kuhinja sa svim pratećim servisnim prostorima u kojima se vrši primarna priprema i skladištenje hrane, a koja opslužuje gotovo kompletne smještajne (room-service), kongresne i restoranske potrebe. Tu su također i ostali servisni prostori poput vešeraja i raznih skladišnih prostora.

Na prizemlju su pored gore navedenih uslužnih prostora vidljivih gostima, smješteni i oni prateći, “back-of-house” prostori, neophodni za nesmetano funkcionisanje jednog hotela, poput prostora za skladištenje prtljaga, kancelarija za uposlene na recepciji, sale za sastanke osoblja, poseban ulaz za osoblje hotela, poseban ulaz za dopremanje prtljaga gostiju itd.

Garažni - parking prostor hotela se dijeli sa ostatkom multifunkcionalnog objekta Sarajevo City Centra ukupnog kapaciteta 1.100 parking mjesta, a hotel će putem ‘valet’ službe koristiti ta parking mjesta.

Swissôtel i standardi u građevinarstvu

“Kada je u pitanju hotelijerstvo, naši lokalni protupožarni standardi su jako rigorozni, i u principu prate njemački standard - VdS, na koji se naslanja evropska norma. Obzirom da toranj SCC spada u visoke objekte, lokalni standardi su jako rigorozni za takvu vrstu objekata, te su ispoštovani svi zahtjevi kada govorimo o pokrivenosti spinkler mrežom, vatrodojavom, raspolaganjem minimalno dva evakuaciona stubišta. Objekat također posjeduje skrivene protupožarne zavjese u javnim prostorima koje se pojavljuju samo u slučaju požara i koje tada dijele prostor u različite požarne zone, dok se u toku redovne eksploatacije prostora dobija “void” koji u principu ne smije da postoji kod visokih objekata, izuzev ako se na ovaj način ne obezbijedi.” – kaže Sinanović.

Generalni propisi za hotelijerstvo pored podjele prostora na požarne zone i postojanje sistema zaštite od požara i spječavanja širenja požara, zadiru i u pitanje materijalizacije enterijera, što podrazumijeva ugradnju materijala sa određenim stepenom negorivosti (tepihe, tkanine, itd.). Također, sva vrata panoramskih liftova su klase vatrootpornosti EI 120. U tom smislu, svi navedeni standardi i propisi su maksimalno ispoštovani i u objektu Swissôtela Sarajevo.

Na pitanje ''koliko je hotel prilagođen osobama sa umanjenom sposobnošću kretanja'', Sinanović odgovara da se maksimalno vodilo računa o toj vrsti potreba budućih gostiju, u skladu sa domaćim propisima i standardima Accor grupacije, tako da javni prostori na svakoj etaži imaju toalete i sve funkcionalne zone potpuno pristupačne osobama sa poteškoćama u kretanju, a na svakih 50 soba Swissôtela Sarajevo ''dolazi'' jedna soba prilagođena potrebama ovih osoba. Swissôtel Sarajevo raspolaže sa ukupno 5 takvih soba. Ono što je iskorak u ovom pitanju, i nije zahtjev nijednog standarda, jeste da svaka od tih soba ima mogućnost spajanja sa susjednom sobom u slučaju potrebe takvih osoba za pratnjom, što podiže uslugu na jedan viši nivo. Također, težilo se otklanjanju svake mogućnosti bilo kakve segregacije osoba sa poteškoćama u kretanju, pa su u tom smislu i sobe pozicionirane nasumičnom metodom u cijelom hotelu, tj. nisu grupisane na jednom mjestu – spratu hotela, i imaju ponajljepši pogled na grad.

Kada je riječ o akustici između koridora i soba, između soba po vertikali i horizontali, ispoštovani su standardi koji su značajno rigorozniji od onoga što lokalni propisi traže. Procjenjuje se da akustička barijera između 2 sobe ima vrijednost od 65 dB, a sama pregrada između soba se sastoji od armirano-betonskog platna debiljine 20cm, po 10cm kamene vune sa obje strane, i dvostrukog rigipsa.

Kada je riječ o tehničkim sistemima unutar objekta, kondicioniranje zraka u hotelu riješeno je adekvatnim ventilacionim sistemom sa rekuperacijom zraka, tako da se iz otpadnog zraka izvlači temperatura, a sam zrak se šalje u atmosferu i dovodi novi, sviježi zrak. Ugrađen je četverocijevni sistem ventilokonvektora, te je na taj način omogućeno neovisno grijanje ili hlađenje svake od soba, bez obzira da li se grije ili hladi susjedna soba. U svrhu kvalitetnog energetskog menadžmenta, hotel posjeduje sisteme za automatsku regulaciju sistema grijanja i hlađenja, te je tako gostima omogućena regulacija koja se kreće u okvirima standardiziranih temperatura za boravak ljudi ±3 °C.

Uloga Swissôtela u zapošljavanju domaće privrede

Kako kažu, činjenica na koju su ponosni svi koji su radili na realizaciji projekta jeste da se prilikom izgradnje i opremanja hotela maksimalno težilo upošljavanju domaćih firmi, što je pretežno bilo izraženo u nabavci i ugradnji domaćih materijala i opreme, u mjeri u kojoj je domaće tržište moglo da zadovolji potrebe ovog hotela. Tako su od ukupno osam ugrađenih liftova četiri njih domaći proizvod, što je u hotelima ovog tipa jako teško postići, jer svaki brendirani hotel posjeduje sopstvene standarde, preferisrane isporučioce i must-be isporučioce.

Na samom opremanju hotela ostvarena saradnja sa preko 150 različitih kompanija, a enterijere soba i enterijere javnih prostora hotela su gotovo u potpunosti izvodile domaće firme što uključuje domaći dizajn, domaću realizaciju i domaću kontrolu kvalitete. Sve te faze rađene su prema međunarodnim standardima, ne samo inžinjersko-tehičke struke, nego i Swissôtel branda koji je zaista zahtjevan. Kao rezultat ovog projekta, u BiH sada postoji jedna dugačka lista firmi, koje se po realizaciji ovog projekta nalaze na ''Accor approved listi'', čime naše firme postaju konkurentnije kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu, te domaću građevinsku industriju i prateće industrije stavlja na jedan nivo na kojem do sada nije bila.

Segmenti u kojima domaće firme nisu mogle odgovoriti zahtjevima ogledaju se pretežno u opremanju restorana profesionalnom kuhinjskom opremom, quadruplex liftovima brzine 2,5m/sec., tepiha visoke kvalitete, automatskih brava za otključavanje sobnih vrata kao i dijela podnih obloga, kao što je npr. bijeli mermer, za koji ne postoji kamenolom u BiH, te je uvezen iz Namibije. Međutim, i u slučajevima uvoza materijala, težilo se uvozu što grubljeg proizvoda, kojem bi se u BiH dodavala vrijednost. Tako je nambijski mermer uvezen u velikim blokovima, a čije su rezanje, obrađivanje, poliranje i ugrađivanje u vidu podne obloge radile domaće kompanije.

Arhitekta projekta hotela je Sead Gološ i firma Grupa Arh iz Sarajeva. Konceptualno rješenje enterijera je uradila zagrebačko-londonska firma Scott Brownrigg. Iza izvedbenog rješenja enterijera stoji sarajevska firma Shad Invest, koji su također bili zaduženi za projekt menadžment i realizaciju, te kontolu kvalitete i troškova. Generalni izvođač radova je firma Ans Drive.
Najvećim izazovom na projektu, pored vremenskog okvira za veliko otvorenje, smatraju i komplikovanu domaću administraciju i zakonsku regulativu vezanu za građevinu, koja je, kako kažu, nažalost dosta rigidna i poprilično zastarjela kada je u pitanju realizacija ovakvih i sličnih projekata, i koja, kao takva otežava napredak u BiH.

Turizam u BiH

Menadžment i osoblje Swissôtela polažu velike nade u njihov doprinos bh turizmu, obzirom da planiraju aktivan angažman na promociji ne samo hotela, nego i cijele BiH.

“Ako ne razvijate turistički sektor zemlje možete imati najbolji hotel na svijetu, ali nećete biti uspješni", zaključuju.

Swissôtel Sarajevo, kao i grad u kojem se nalazi, refleksija je mjesta na kojem se susreću i spajaju Istok i Zapad, čineći tako nezaboravnu fuziju.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top