Historijski muzej BiH - Serija predavanja povodom izložbe Briana Enoa

historijski muzej bih stara fotografijaTokom jula i augusta, u okviru manifestacije ''Ljeto u muzeju'', u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu bit će upriličena serija predavanja povodom izložbe ''77 Million Paintings'' Briana Enoa.

Izložba ''77 Million Paintings'' britanskog vizualnog umjetnika, muzičara i producenta Briana Enoa pobudila je veliki interes sarajevske publike, kao i gostiju iz drugih gradova u BiH i širom regije.

Vođeni time, British Council i Historijski muzej BiH organiziraju dodatni program za posjetioce muzeja - seriju predavanja, navode organizatori.

Prvo predavanje održat će 4. jula savremena bh. vizuelna umjetnica Adela Jušić koja će govoriti o zvuku i narativu u radovima suvremenih regionalnih umjetnika, ali i o zvuku i narativu kao elementima njene umjetničke prakse.

Tom prilikom Adela Jušić prezentirat će rad "Priče za laku noć", nastao u suradnji sa Lanom Čmajčanin te provesti publiku kroz tu zvučnu instalaciju koja je postala dio stalne postavke Historijskog muzeja BiH "Opkoljeno Sarajevo". Ta umjetnica će predstaviti još nekoliko svojih radova koji koriste zvuk kao medij.

Rođena u Sarajevu 1982. godine Jušić je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, izlagala na više od sto međunarodnih izložbi, sudjelovala na brojnim rezidencijalnim programima. Nagrađivana je umjetnica, a njeni radovi dio su brojnih privatnih i javnih kolekcija. Jedna je od kreatorki online Arhiva antifašističke borbe žena BiH i Jugoslavije.

Bit će to prvo iz serije predavanja koja će različiti bh. i regionalni umjetnici i kulturni radnici održati tokom jula i augusta u Historijskom muzeju BiH.

- Predavanja su jedinstvena prilika da besplatno pogledate izložbu '77 Million Paintings', od 4. jula srijedu rezervirate za predavanja i 'Ljeto u muzeju' uz Briana Enoa. Novosti se mogu pratiti na Facebook event stranici predavanja - navodi se.

Izložbu organizira British Council u saradnji s Historijskim muzejom BiH, TV brandom Tesla, agencijom Gramofon, kompanijom Sinkro i hotelom Courtyard by Marriott.

(fena/sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top