Izložba: “Dvije kapele” Zlatko Ugljen

dvije kapele izlozba ugljen

Izložba “Dvije kapele” akademika Zlatka Ugljena premijerno je prikazana u Zenici, a nakon toga je prikazana u Mostaru. Vrlo smo sretni što izložba nastavlja svoj put prema Visokom. AABH u saradnji sa župom sv. Ilije Zenica, nevladinom organizacijom Setup, te Zavičajnim muzejom Visoko, vas poziva na otvaranje izložbe 17.10.2019. (četvrtak) u 20h. Izložba će biti prikazana u Zavičajnom muzeju Visoko, te ostaje otvorena do 31.10.2019

Na izložbi će biti predstavljena dva recentna rada gospodina Ugljena: Izgrađena kapela sv. Ante na brdu Kalvarija u selu Mošunj kod Viteza i projekat kapele Gospe Žalosne u selu Gornji Zovik kod Brčkog. Objekti su prikazani nacrtima, fotografijama, prostornim prikazima, skicama i maketama. Dvije kapele prikazane na izložbi samo su mali dio tog bogatog opusa. Kapela na brdu Kalvarija u selu Mošunj kod Viteza već je bila teme izložbe koju je u Zagrebu organizirao Oris. Objekat je to koji bi bez problema mogao stojati na naslovnici bilo kojeg arhitektonskog časopisa uz djela Tadaa Anda. Druga kapela je, može se reći, premijerno prikazana u Zenici.

Riječ je o još uvijek neizgrađenom objektu u selu Gornji Zovik kod Brčkog. Kapela bez krova i sa travnatim podom je inspirirana ostacima kuća srušenih u proteklom ratu u koje se ponovo uvukla priroda. Priroda nad kojom lebdi križ. U nekim detaljima podsjeća na kapelu Bruder Klaus od Zumthora ali je, slobodno ćemo to reći, djelo iste vrijednosti i kvalitete. Uzimajući u obzir kontekst u kojem su ove kapele i ostali Ugljenovi objekti napravljeni, u usporedbi s radom u ultrauređenim društvima poput Japana i Njemačke, Ugljenov rad djeluje još i vrijedniji.

(AABH)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top