Izložba: Kolekcija Ars Aevi od 7. do 9. februara

ars-aevi-art-depoOtvaranjem Kolekcije Ars Aevi za posjetioce 7, 8. i 9. februara, od 12 do 20 sati, započinje program obilježavanja dvadeset godina od nastanka inicijative Ars Aevi u prvim mjesecima opsade Sarajeva. Kolekciju možete pogledati u prostorijama Doma mladih, gdje se nalazi njeno 'privremeno utočište'.

Prije dvadeset godina, u znak solidarnosti sa dostojanstvom opsjednutog Sarajeva, na poziv Ars Aevi najpoznatiji umjetnici svijeta odlučili su da sa svojim doniranim umjetničkim djelima postanu osnivači Kolekcije Muzeja savremene svjetske umjetnosti Ars Aevi.

Renzo Piano, najpoznatiji arhitekta savremenog doba, pristupio je ovom projektu, i poklonio je Sarajevu autorske arhitektonske projekte budućeg Muzeja Ars Aevi i pješački Most Ars Aevi kao prvi realizovani element muzejskog kompleksa.

UNESCO je dao svoje pokroviteljstvo Projektu Ars Aevi još 1999. godine, a generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova je prošle godine imenovala arhitektu Renza Piana za Ambasadora dobre volje UNESCO-a za Projekt Ars Aevi. Generalni direktor Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić za ostvarene rezultate dobio je najviše ordene Italije i Francuske, a Projekt je nagrađen i nagradom holandske kraljevske fondacije Prince Claus.

U 2011. godini, predstavnici Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo su, uz podršku Evropske unije, UNESCO-a i arhitekte Renza Piana, promovirali plan da će historijski jubilej 2014. godine u Sarajevu biti obilježen otvaranjem Muzeja Ars Aevi. Upravo u ovoj, 2012. godini, očekuje se donošenje ključnih odluka predstavnika Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i Federacije BiH o kojima će ovisiti ostvarenje ovog plana.

Kolekcija Ars Aevi smještena je od 2007. godine u prostoru Art Depoa Ars Aevi u Centru Skenderija. Na osnovu odluke Kantona Sarajevo i Centra Skenderija, prostor je rekonstruisan sredstvima Vlade Italije putem UNESCO-a, prema projektima arhitekte Amira Vuka. Slijedeći dogovore sa predstavnicima Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo, koji su zvanično potvrdili stav da je Ars Aevi projekt od prioritetnog razvojnog značaja za Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, očekuje se da će Art Depo Ars Aevi postati stalno otvoren za posjetioce, turističku promociju i za niz edukativnih programa koje je za mlade pripremio stručni tim Ars Aevi. 

Ars Aevi i Centar Skenderija pozivaju građane da posjetom Kolekciji Ars Aevi pokažu opredjeljenje da je kultura njihova osnovna potreba kojoj nema alternative, i da je odgovornost donosioca odluka prema institucijama koje definiraju kulturni identitet Bosne i Hercegovine zapravo odgovornost prema našoj budućnosti!

(Radio Sarajevo)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top