Izložba: 40 djela Mensura Porovića i Hamzalije Muhića

collegium-artisticum

 

 Mensur Popović i Hamzalija Muhić predstavili po 40 djela

 

U gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu večeras je otvorena zajednička izložba likovnih umjetnika, profesora Mensura Porovića i Hamzalije Muhića.
 
Izloženo je po 40-ak njihovih djela, Porovićevih akrila na platnu, kao i jedan broj njegovih crteža, te Muhićevih kombinovanih tehnika.

Izložbu, koja će biti otvorena do kraja mjeseca, kratkim predstavljanjem je otvorio Senadin Musabegović i rezimirao da je ovoj dvojici autora, inače različitih umjetnika, zajedničko - crna figura, kao matrica, uspostavljena u okvirima djela snažnim potezom kista.

Porovićeve slike s izložbenim nazivom "Ispod neba..." nastale su u zadnjih godinu dana, dok je Muhić bez zajedničkog naziva svog ciklusa dao radove iz prethodne tri godine stvaranja.

Otvorenje je proteklo i u znaku apela Straje Krsmanovića, direktora Galerije Collegium Artisticum, za spas Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine koja je nedavno zatvorena za posjetioce, te za očuvanje sedam institucija kulture od državnog značaja za Bosnu i Hercegovinu među kojima je i ta galerija.

 

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top