Preko novog mosta u Đenovi prešao prvi automobil (VIDEO)

renzo piano genova bridge 3DPrvi automobil juče, 22. juna, je prešao preko novog mosta u Đenovi. Novi most zamijenio je stari Most Morandi, koji se srušio avgusta 2018. godine, kada su poginule 43 osobe.

U automobilu koji je prvi prešao most nalazio se Pjetro Salini, izvršni direktor Webuild Group-a.

Most, koji je projektovao Renzo Piano, ima jedra koja odražavaju pomorsko nasljeđe te sjeverozapadne luke.

Iako je rekonstrukcija mosta Morandi počela 2018., to nije spriječilo veliku tragediju koja se dogodila 14. avgusta iste godine. Iako se službeno nazivao vijadukt Polcevera, većina ga je zvala most Morandi prema svojem graditelju Riccardu Morandiju.

Ta impresivna betonska konstrukcija koja je stajala čak 3,8 milijardi italijanskih lira odmah je postala vrlo popularna među građanima Genove, ali i Europe. Ne samo da je povezala četvrti Sampierdarena i Cornigliano u Genovi već je predstavljala i važnu podršku talijanske autoceste A10 te europskog pravca E80, koji spaja Italiju i Francusku.

Na početku ovog milenijuma most je počeo pokazivati znakove propadanja betona. Stručnjaci su izradili studiju 2009. godine u kojoj se preporučuje rušenje i građenje novog mosta, a 2011. godine napravljen je izvještaj u kojem se upozorava na veliku degradaciju zbog prometa.

Iako je rekonstrukcija mosta počela 2018., to nije spriječilo veliku tragediju koja se zbila 14. avgusta te godine. Zbog snažne ljetne kiše, ali i nestabilnosti same konstrukcije u 11 sati i 36 minuta iznenada se urušila 210 metara duga dionica mosta Morandi u Genovi. S mostom se urušilo i tridesetak automobila koji su tada bili na vijaduktu. To je prouzrokovalo smrt 43 osobe, a još je 600-tinjak ljudi ostalo bez domova.

U junu prošle godine u kontroliranoj eksploziji stručnjaci za rušenje digli su u zrak ostatke Morandija, te tako omogućili građenje novog mosta koji bi trebao biti gotov do ljeta ove godine. Izgled novog mosta dizajnirao je proslavljeni talijanski arhitekt Renzo Piano, a cijeli projekt trebao bi stajati oko 202 milijuna eura.

 

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top