Prvi automobilski most između Rusije i Kine uskoro spreman za saobraćaj

automobilski most rusija kina

Prvi automobilski most između Rusije i Kine biće pušten u rad nakon ukidanja ograničenja uvedenih zbog pandemije koronavirusa, prenose ruski mediji.

Most je izgrađen iznad pogranične reke Amur, koji povezuje gradove Blagovješčensk na krajnjem istoku Rusije i Hejhe na severu Kine.

Zvanično odobrenje za njegovo puštanje u rad izdalo je Ministarstvo građevinarstva stambeno-komunalnih usluga Rusije.

"Zajednička rusko-kineska kompanija dobila je dozvolu za eksploataciju pograničnog mosta preko rij eke Amur u oblasti gradova Blagovješčensk i Hejhe. To je prvi automobilski most između Rusije i Kine" - rekao je sabesjednik agencije.

Prema njegovim riječima, zbog teške situacije u svijetu i zatvaranja granica most će zvanično biti u funkciji nakon ukidanja svih ograničenja.

Predviđen je godišnji promet putnika oko tri miliona, a tereta oko pet miliona tona (ili skoro 300.000 automobila), prenosi Sputnjik.

Sam most je dugačak više od jednog kilometra, a ukupna dužina prelaza je 20 kilometara, i uključuje šest kilometara puta u Kini i 13 kilometara pristupnih puteva u Rusiji, kao i most dužine 278 metara preko kanala Kanikurgan.

Ukupni troškovi izgradnje objekta su oko 18,8 milijardi rubalja. Projekat je realizovan bez korišćenja budžetskih sredstava, a za to je korišćen koncesijski model. On predviđa izgradnju i korišćenje mosta na komercijalnoj osnovi u obračunskom periodu: tri godine gradnje i 16 godina eksloatacije, naplaćivanjem putarina.

Izgradnja prekograničnog mosta u Blagovješčenskom rejonu u Amurskoj oblasti trajala je od 2016. godine, a završena je u decembru 2019. godine.

(Sputnik)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top