Poziv na konkurs ''Spomenički kompleks Tunel D-B''

ratni tunel_DB_tunelspasa.baFond memorijala Kantona Sarajevo u suradnji sa Asocijacijom arhitekata Bosne i Hercegovine raspisao je konkurs za izradu idejnog, urbanističko-arhitektonskog rješenja "Spomenički kompleks Tunel D-B".

Cilj ovog konkursa je pronalazak najkvalitetnijeg urbanističko-arhitektonskog rješenja po pitanju pretvaranja postojećeg kompleksa u suvremeni, muzejsko-memorijalni centar, saopćeno je iz Asocijacije arhitekata u BiH.

S obzirom na to da značaj Tunela odavno nadilazi okvire lokalnog sjećanja i prerastao je u temu od međunarodnog značaja, sasvim je izvjesno da će svaki usvojeni arhitektonsko-urbanistički potez u velikoj mjeri utjecati na formiranje slike grada i njegovog identiteta u budućnosti.

Kroz cjelokupni period opsade Sarajeva, Tunel spasa je predstavljao jedinu preostalu vezu između okupiranog grada i svijeta izvan njega. Izgrađen je za vrijeme ratnih djelovanja, uz velike napore i požrtvovanost građana, a služio je prije svega opskrbi grada nužnim namirnicama i medicinskom opremom.

U godinama nakon rata dio Tunela je ostao otvoren za posjetitelje i vremenom je postao jedno od ključnih mjesta kolektivne memorije grada- prerastao je u simbol građanskog napora da se preživi jedna od najdužih opsada u historiji suvremenog svijeta.

Arhitektonsko-urbanistički konkursi predstavljaju najbolji metod usmjeravanja razvoja grada u pravcu dobivanja kvalitetnih i po pitanju procesa transparentnih, konačnih rješenja u prostoru.

Asocijacija arhitekata u BiH, iako nije nositelj konkursa, pozvana je da se uključi u proces izrade konkursne dokumentacije kao savjetodavni akter, ali i da predloži jednog člana stručnog žirija ispred AABH. Uime AABH je predložen Christoph Hinterreiter.

Prethodna dva pokušaja organizacije konkursa su propali, jer odaziv na njih, kao i kvalitet pristiglih radova, nisu bili zadovoljavajući.

Ukoliko propadne i ovaj treći pokušaj organizacije konkursa mogla bi se izgubiti i posljednja šansa da se o sudbini jednog jako bitnog objekta za grad odlučuje na suštinski, najispravniji mogući način - putem otvorenog konkursa. Od krucijalnog je značaja da odaziv arhitekata na bude što veći i da se mišljenje struke uključi u razvoj javnih tema bitnih za grad ali i za cijelu državu, poručili su iz Asocijacije arhitekata u BiH, javlja Fena.

Konkurs je objavljen 4. oktobra i bit će otvoren do 5. decembra.

Pravo sudjelovanja na konkursu imaju sve fizičke i pravne osobe u BiH, bez novčane participacije.

Organizatori konkursa su osigurali vrijedne nagrade za odabrane radove.

Nagrada za prvo mjesto na konkursu je 15.000 KM, za drugo 7.000 KM a za treće 3.000 KM.

(Faktor.ba)


Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top