Filter arhitektura pobjednik konkursa za spomenik izbrisanima u Sloveniji

filter arhitektura_kranjZa sve kojih nema iako jesu. Za čitav 25.671 život koji je hladnokrvno izbrisala birokratska ruka. Spomenik kao opomena da život nije samo mrtvo slovo na papiru.

Jučer smo u Prešernovom gledališču Kranj izabrali najbolju zamisao za spomenik izbrisanima koji ćemo upotrijebiti kao scenski element u predstavi 25.671, a kao prijedlog za postavljanje spomenika poslat ćemo ga i Vladi Republike Slovenije. Dobili smo deset prijedloga od osam stvaralaca iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, a pobijedila je zamisao biroa Filter arhitektura iz Sarajeva koju su oblikovali Ibrica Jašarević, Vedad Islambegović, Kenan Vatrenjak, Asmir Mutevelić i Nedim Mutevelić. Kao što su navedeni stvaraoci zapisali u obrazloženju svoga prijedloga, proizlazili su iz analogije između čina fizičkoga i moralnog uništenja. »Poruka je da Slovenija prije brisanja i poslije njega nije jednaka. Ono što obilježava novu Sloveniju nisu njezini nacionalni simboli, nego stigma 25.671 izbrisanoga«, zapisali su u birou Filter arhitektura.

Spomenik žrtvama brisanja trebao bi biti opomena svim vladama da se brisanje koje se je prije 21 godinu dogodilo u Sloveniji, kada su iz registra stalnoga stanovništva izbrisali 25.671 osobu, ne bi smjelo nikada dogoditi i nikada više ponoviti.

Predstavu 25.671 režira Oliver Frljić, dramaturginja je Marinka Poštrak, a u njoj nastupaju Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Miha Rodman, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko i Matjaž Višnar. Premijera će biti 21. marta.

(aabh)


 

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top