Konkurs: Idejno rješenje poslovno-rekreativno-turističke zone Zenica Jug

rijecni kvart zenica

Grad Zenica objavio je danas konkurs za izradu idejnog rješenja poslovno-rekreativno-turističke zone Zenica Jug "Riječni kvart".

Međunarodni konkurs otvoren je za sva fizička i pravna lica koja ispunjavaju uslove konkursa.

Grad Zenica ima vrlo izražene probleme sa raspoloživim prostornim resursima, koji su decenijama podređeni teškoj industriji. Lokacije u posjedu gradskih vlasti koje su čuvane i rezervisane za daljnji razvoj su sve rjeđe, što otežava nastojanja Grada da postepeno mijenja svoju privrednu sliku i orjentiše se ka industrijama koje su prilagođene gradskom tkivu i savremenom poimanju korištenja i očuvanja prostora oko nas.

Prostorni plan Grada Zenica je jednu od takvih zona prepoznao na južnom ulazu u grad, gdje je veliki neizgrađeni obuhvat uz rijeku Bosnu predvidio kao "poslovno-turističko-rekreacionu zonu", u kojoj se očekuje vrlo raznolik, vibrantan i održiv sadržaj, namijenjen širokom spektru korisnika.

Osim dobivanja ideja i vizija za razvoj, konkurs koji Grad Zenica provodi u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u BiH, ima kao zadatak dobivanje kvalitetnih urbanističko-arhitektonskih, oblikovnih, funkcionalnih, ekonomičnih, stručno izrađenih prijedloga različitih mogućih rješenja, različitih autora i koncepta koji su u skladu sa osnovnih postavkama planova višeg reda i dokumentacije ovog programskog zadatka.

Program zadatka služi kao polazna osnova za promišljanja o prostoru i analizu prostornih mogućnosti i potreba šire ekonomske i društvene zajednice, ali u isto vrijeme ne treba se posmatrati kao aksiom i predodređenje mogućih rješenja.

Od učesnika konkursa se očekuje da sami pronađu vlastite modele analiza iz kojih će proizaći ideje sadržaja i oblikovanja.

Nagrađeni radovi će predstavljati stručne podloge za izradu obavezne detaljne provedbene planske dokumentacije, a o angažiranosti pobjedničkih timova u izradu regulacionog plana, odredit će se naknadno gradske vlasti.

Ukupni fond nagrada je 45.000 KM. Fond za prvu nagradu iznosi 25.000 KM, druga 12.500 KM i treća 7.500 KM

Zahtjev za preuzimanje tenderske dokumetacije sa pratećim materijalom može se dostavljati na jedan od predviđenih načina do 31.05.2019. godine.

(Akta.ba)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top