Međunarodni konkurs: Redefinisanje zapadne obale Soluna

konkurs solun grcka

Osnovan 315. godine prije nove ere i nazvan po princezi Solun (Thessaloniki) Makedonskoj, sestri Aleksandra Velikog, Solun je istorijski grad koji se razvijao kroz vijekove. Zahvaljujući svom položaju u sjeverozapadnom uglu Egejskog mora, Solun je postao multietnička metropola. Heleni, Rimljani, otomanski Turci, Sloveni i Jevreji prošli su kroz vijekove, ostavivši svoj pečat na gradsku kulturu i arhitektonski stil.

Zapadna obala, uključujući gradsku luku, nekada je bila industrijska zona a sada je na jedinstvenoj lokaciji da predvodi razvoj grada i njegovu obnovu u živopisan regionalni i međunarodni centar. Nažalost, danas je područje zapadne obale nedovoljno iskorišteno urbano područje koje predstavlja vjerovatno jedno od najnerazvijenijih područja grada. Slabi imidž, iskorištenje i produktivnost grada. Nekoliko dosadašnjih inicijativa koje su trebale voditi ka urbanom razvoju i produktivnosti nisu bile uspješne. Izazov i dalje ostaje.

Arhitektonski konkurs ““ArXellence 2” je otvoren & besplatan, jedan krug Međunarodnog konkursa za idejno rješenje koji ima za cilj istaknuti inovativni dizajn kao idealan alat za uspjeh nove Centralne poslovne četvrti (The CBD) Soluna. Sponzor i organizator konkursa je Alumil (međunarodna kompanija sa sjedištem u Grčkoj, specijalizovana za razvoj naprednih arhitektonskih aluminijumskih sistema), a podržan je od strane Međunarodne Unije Arhitekata (UIA). Provodiće će se prema UNESCO-vim standardnim pravilima za međunarodne konkurse u arhitekturi i urbanističkom planiranju i preporukama UIA za najbolju praksu.

Detaljnije, predmet konkursa je dizajn nove Centralne poslovne četvrti na širem prostoru od 120.000 m² iza luke. Povoljna lokacija tog područja pored gradske luke, u blizini istorijskog centra grada i prilično blizu važnih putnih i željezničkih mreža, kao i blizu industrijskih zona i logističke infrastrukture, nudi mogućnosti za održivi ekonomski razvoj. Štaviše, područje će se značajno nadograditi nakon završetka velikih perspektivnih infrastrukturnih projekata, kao što je nadogradnja luke, nove mreže metroa u Solunu i potencijalni razvoj zapadne prigradske željeznice.

I posljednje, ali ne najmanje bitno, kontinuirano preuređenje aerodroma u Solunu dovodi do (2021.) proširenog modernog aerodroma sa znatno povećanim kapacitetom, povezujući grad, dalje, sa svijetom.

Stoga, s velikim potencijalom preuređenja, konkurs arhitektonskih ideja „ArXellence 2“ predstavlja glavni izazov urbane obnove. To je prvi i najvažniji korak prema ispunjenju očekivanja novog, kosmopolitskog Soluna. Nada se da će vizionarski programi tržišnog takmičenja otvoriti put obnavljanju ovog raspadajućeg gradskog područja putem inicijativa lokalne uprave i učešća privatnog sektora. Potvrđujući svoju težinu i značaj za javnost, konkurs se odvija pod pokroviteljstvom grčkog Ministarstva životne sredine i energetike, regionalne vlade Centralne Makedonije, opštine Solun, Tehničke komore Grčke (ogranak Centralne Makedonije) i Savjeta arhitekata Solun

Konkus je startovao 9. marta 2020. godine, a prijave će biti otvorene do 25. maja 2020. Rok za žalbe je 15. oktobar 2020. Nagrade će iznositi 60.000 €, a 6 dobitnika, zajedno s 4 specijalna priznanja, biće proglašeni 25. novembra 2020. Ceremonija dodjele nagrada biće praćena sa 20-dnevnom izložbom u Gradskoj kući Soluna i sličnom izložbom u Music Hall Solun. Da biste dobili zvanični UIA kratki opis konkursa i registovali se, posjetite web stranicu www.alumil.com/arxellence

(AABH)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top