Hrvatska ide u izgradnju preostalih dionica na Koridoru Vc

koridor 5c hrvatskaHrvatska vlada priopćila je da je izdala garancije za zajmove u iznosu od 107 miliona eura od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Hrvatske razvojne banke HBOR kojima će podržati izgradnju posljednjih preostalih dijelova autoceste na koridoru Vc u zemlji.

Istovremeno, vlada je odobrila potpisivanje dva ugovora o zajmu s dvjema bankama preduzeću u državnom vlasništvu Hrvatske autoceste (HAC), zaduženog za provedbu projekta Koridor Vc, navedeno je u saopćenju u četvrtak.

EBRD će posebno odobriti 15-godišnji zajam u iznosu od 55 miliona eura uz promjenjivu kamatnu stopu i šestomjesečni EURIBOR-a plus 1%. Glavnica i kamate bit će vraćeni u polugodišnjim ratama, nakon trogodišnjeg grejs perioda.

HAC će također posuditi 52 miliona eura od HBOR-a, također na 15 godina s trogodišnjim grejs periodom, uz fiksnu godišnju kamatu od 1,95%, koja će se plaćati kvartalno. Zajam će biti denominovan u lokalnoj valuti kuni s euro klauzulom, a bit će dodijeljen u dvije tranše - od 34,3 miliona eura i 17,7 miliona eura.

Prihodi od oba zajma bit će iskorišteni za finansiranje izgradnje posljednja dva preostala dijela dionice koridora Vc u zemlji - sekcije most Halašica - Beli Manastir u dužini od 17,5 km i sekcije Beli Manastir - granica s Mađarskom, lociranoj na ruti koja povezuje Osijek - četvrti najveći grad u državi, sa hrvatskim sjevernim susjedom Mađarskom.

Hrvatski dio europskog prometnog koridora Vc dugačak je oko 90 km, a dvije dionice sjeverno od Osijeka, već su završene.

(Indikator)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top