Što prije početi gradnju mosta na Tari i dionicu Foča-Šćepan Polje

radovi autocesta

Izgradnja autoputa od Podgorice do Beograda, ali i saobraćajnice koja glavni grad Crne Gore spaja sa Sarajevom od posebnog su značaja za Crnu Goru, poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić se na marginama Samita predsjednika vlada Centralno-evropske inicijative u Budvi sa potpredsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Markom Boumanom.

Predsjednik Vlade je istakao da je jedan od najvažnijih projekata koji bi trebalo što prije realizovati autoput od Podgorice do Beograda, te da se njegov završetak očekuje do decembra 2027. godine.

"Crna Gora je izgubila ogromno vrijeme svojom krivicom i ova Vlada želi da pokuša da nadoknadi to vrijeme. Jedan od značajnijih puteva je onaj koji spaja Sarajevo i Podgoricu, i naš cilj je da što prije krenemo sa izgradnjom mosta na Tari, kao i sa izgradnjom dionice puta Foča-Šćepan Polje. Takođe, vrlo je značajna i zaobilaznica oko Podgorice, kako bi smo njenom izgradnjom rasteretili centar grada" - kazao je premijer Krivokapić.

Premijer Krivokapić izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska gospodina Boumana u Crnu Goru, istakavši da ga raduje što mogu da razgovaraju o mnogim temama koje su započeli, a koje mogu da Crnu Goru u svakom smislu učine drugačijom.

"Ta drugačija Crna Gora podrazumijeva jedan vizionarski put kojim ide aktuelna Vlada. To znači da mi želimo da napravimo infrastrukturu primjerenu 21. vijeku i da ne budemo samo avio destinacija kao što smo to bili do sada. Zato smo osmislili i projekat koji se zove CG odmah čiji je cilj podizanje kvaliteta života svih građana" - poručio je Krivokapić.

Predsjednik Vlade istakao je da je jedno od opredjeljenja Vlade razvoj zelene ekonomije i iskorišćavanje energetskog potencijala Crne Gore.

"Dva prirodno izdašna resursa koja ima Crna Gora su veliki broj sunčanih dana i prirodno strujanje vjetra u određenim područjima, što predstavlja izuzetan potencijal za izgradnju solarnih i vjetroelektrana" - kazao je Krivokapić, dodajući da očekuju podršku EBRD-a, za realizaciju ovih projekata.

Bouman kazao je da se raduje što je u Crnoj Gori, istakavši da je ona važan partner za EBRD, koja je veliki investitor na ovim prostorima. Poručio je da EBRD podržava Crnu Goru naročito kada je u pitanju ozelenjavanje ekonomije, te da su posvećeni finansiranju više projekata obnovljive energije.

"Crna Gora posjeduje nevjerovatan solarni i vjetro potencijal i to je neophodno iskoristiti" - rekao je Bouman.

(eKapija.com)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top