Nova vizura Ljubljane: Sagrađena prva džamija u Sloveniji

01.dzamija ljubljana anadolija feb.2020U Ljubljani je u ponedjeljak otvorena prva džamija u Sloveniji, pedeset godina nakon što su stigli prvi zahtjevi za gradnjom, javlja AFP.

Agencija dodaje kako su problem bile i desničarske skupine kojima je smetala činjenica da gradnju džamije finansira Katar. Zbog toga je na gradilištu dolazilo i do ružnih incidenata, poput ostavljanja svinjskih glava i svinjske krvi. No projekt je imao veliku potporu ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića.

Nedžad ef. Grabus, vjerski vođa muslimana u Sloveniji, kaže kako je ovo velika prekretnica.

''Slovenija je posljednja od zemalja bivše Jugoslavije koja je dobila džamiju, što je čini europskom prijestolnicom, a ne provincijom na rubu svijeta'', poručio je Grabus na press konferenciji u Ljubljani.

Muslimanska zajednica u dominantno katoličkoj zemlji još je prije 50 godina zatražila da joj se dopusti gradnja džamije, no dozvola je izdana tek prije 15 godina. Gradnja objekta stajala je 34 milijuna eura, od čega je 28 miliona dala država Katar. Vjerski objekat može primiti 1400 ljudi, a tu je i još pet pomoćnih objekata poput edukacijskog centra sa bibliotekom, restoran, košarkaško igralište, stanovi za vjerske službenike te 40-metarski minaret.

''Željeli smo povezati tradicionalnu islamsku arhitekturu s vrijednostima moderne arhitekture'', rekao je arhitekt Matej Bevk objašnjavajući kako je staklena fasada na dijelovima zgrade znak transparentnosti i otvorenosti.

Procjenjuje se da je u Sloveniji oko 80 hiljada muslimana, odnosno oko 2,5 posto od ukupne populacije, što čini drugu najveću vjersku grupu u zemlji. Protivnici projekta u dva su navrata, 2004. i 2009. godine, pokušavali staviti pitanje džamije na referendum, no Ustavni sud ih je uvijek odbio.

“Radi se o džamiji koja je sigurno odgovorila savremenom dobu i to je projekat koji je potpuno završen. Svi računi su plaćeni, nema dodatnih dugova, sve je završeno i plaćeno. Pedeset godina smo čekali na džamiju i drago nam je da smo je dobili“, kazao je generalni sekretar Islamske zajednice u Republici Sloveniji Nevzet Porić..

Podsjećamo, prva inicijativa za gradnju džamije u Ljubljani pokrenuta je 21. maja 1969. godine. Zvanični zahtjev Islamske zajednice odgovornim institucijama u Ljubljani predao je tadašnji reisu-l-ulema Sulejman ef. Kemura.

Islamska zajednica u Sloveniji je 2008. godine kupila zemljište za gradnju džamije u centru grada, građevinsku dozvolu su dobili u septembru 2013., a kamen temeljac za izgradnju džamije i Islamskog kulturnog centra postavljen je 14. septembra 2013. godine.

U maju 2016. godine postavljanjem je alema, završena je izgradnja 40 metara visoke munare, nakon čega su uslijedili radovi na kupoli, mihrabu, minberu, abdesthanama i kupovina namještaja.

Islamska zajednica u junu će organizovati i svečano otvorenje objekta, gdje očekuju više hiljada vjernika.

(sa-c.net/Anadolija)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top